ΕΤΕπ: Πρώτες ενδείξεις ότι αποδίδουν οι προσπάθειες της Ελλάδας

Και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη

ΕΤΕπ: Πρώτες ενδείξεις ότι αποδίδουν οι προσπάθειες της Ελλάδας

Τις «πρώτες ενδείξεις ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού αποδίδουν» και ήδη αρχίζει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη που αποτελεί, όπως λέει, το πραγματικό «νόμισμα» για την οικονομία, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Βίλχελμ Μόλτερερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ».

Προσθέτει δε, πως «εάν υπάρχει εμπιστοσύνη στους κανόνες και μελλοντική προοπτική και εάν συνεχίζει να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η ευρωπαϊκή πολιτική είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τότε θα επιστρέψουν και οι επενδύσεις, καθώς χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχουν επενδύσεις».

Ο κ. Μόλτερερ επισημαίνει πως η ΕΤΕπ διαθέτει καλά προγράμματα στην Ελλάδα, έχοντας δημιουργήσει μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα Ταμείο Εγγυήσεων ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ για μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις ως πιλοτικό πρόγραμμα για τις εξαγωγικές δραστηριότητες.

Εκτός αυτού, υπάρχει και ένα Ταμείο Εγγυήσεων Υποδομών για την Ελλάδα, ωστόσο δεν βοηθείται κάποιος εάν κατασκευαστεί ένας αυτοκινητόδρομος αλλά κατόπιν δεν υπάρχει κυκλοφορία αυτοκινήτων και άρα δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και μάλιστα σε μια τέτοια εποχή –και ο ρόλος της ΕΤΕπ, είπε, δεν είναι να δημιουργήσει τεχνητή ζήτηση.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ παραδέχεται πως μέσα στα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν αρκετές επενδύσεις, διότι, όπως σημειώνει, εάν είχαν γίνει, δεν θα υπήρχε η οικονομική κρίση και θα πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά προσεκτικός ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση. Όπως είπε, για παράδειγμα τώρα, δεν θα πρέπει να «κάνει κανείς στραβά μάτια», απλώς και μόνο για να γίνουν επενδύσεις.

Σύμφωνα με την άποψή του, θα ήταν εξίσου λάθος να δημιουργηθεί πάλι δημόσιο χρέος για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις, για παράδειγμα στις υποδομές, διότι δεν μπορεί κάτι να καταπολεμείται με τη θεραπεία η οποία οδήγησε στο πρόβλημα και «αυτό το δίδαγμα για το πώς μπορούμε να ενεργήσουμε καλύ��ερα είναι τώρα το ύψιστο μέλημα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top