Χρωστάς στις τράπεζες; Έχεις δάνεια που ναι θηλιά στο λαιμό;Δες πως σε ανακουφίζει η Λαγκάρντ!

Έκθεση του ΔΝΤ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Με τις ευλογίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως τα τέλη Μαρτίου έρχεται ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά !! Σε νέα έκθεση του, το Ταμείο προτείνει «κούρεμα» στα χρέη των υπερχρεωμένων δανειοληπτών προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η κατανάλωση στις χώρες που έχουν υποφέρει από τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την οικονομική κρίση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα!

Ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση με τίτλο «Dealing with Private Debt Distress in the Wake of the European Financial Crisis», επισημαίνει πως ο νόμος Κατσέλη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και ότι τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας αγγίζουν το 25% από 10% που ήταν πριν από τρία χρόνια.

Το Ταμείο στην ίδια έκθεση, προειδοποιεί πως αν δεν αντιμετωπιστεί το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα δεν βοηθά ούτε τους οφειλέτες ούτε τους πιστωτές και πως οι καλά σταθμισμένες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώνουν την αβεβαιότητα και επιδρούν θετικά στην οικονομία.

«Με την κρίση να έχει σχεδόν τελειώσει και την ανάκαμψη να παραμένει χλιαρή, τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ουσιαστική αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους σε μια σειρά από υπερχρεωμένες χώρες. Αυτό είναι ακόμη περισσότερο επιτακτικό επειδή θα μπορούσε να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Επίσης, η έκθεση επισημαίνει ότι η αύξηση των μη εξυπ��ρετούμενων δανείων διαβρώνει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών και δημιουργεί αβεβαιότητα για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέραμε και χθες στο star.gr, σύμφωνα με το σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση, θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι η πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα.

Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α.Σκορδάς «θα προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος».

«Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο, αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση απόφασης», διευκρινίζει ο κ. Σκορδάς.

Βίντεο STAR

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top