Μόνο 1 στους 2 πληρώνει εισφορές στον ΟΑΕΕ!

«Βουλιάζει» στα χρέη το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων

Μόνο 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες καταβάλλει κανονικά τις εισφορές του για σύνταξη και παροχές ασθένειας στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα το ταμείο να «βουλιάζει» σε όλο και μεγαλύτερα χρέη από απλήρωτες εισφορές οι οποίες έφτασαν τα 7,4 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία - σοκ παρουσίασε χθες η διοικητής του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου στους προέδρους της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλο και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη στη διάρκεια σύσκεψης για την πορεία των εσόδων του ταμείου εν μέσω της παρατεινόμενης ύφεσης και της κρίσης στην αγορά και ενόψει της ρύθμισης των οφειλών που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρ��νοιας.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι απλήρωτες εισφορές μέσα σε 3 χρόνια

Από την έναρξη της κρίσης (στο τέλος του 2009) έως το Δεκέμβριο του 2012, οι οφειλές από απλήρωτες εισφορές και προσαυξήσεις υπερδιπλασιάστηκαν και «άγγιξαν» τα 7,414 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ!

Μέσα στον τελευταίο χρόνο -της κορύφωσης της κρίσης- διπλασιάστηκαν οι οφειλές των «ενεργών» ελεύθερων επαγγελματιών, ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, φτάνοντας το Δεκέμβριο του '12 στα 5,963 δισ. ευρώ από 3,358 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του '11. Ο αριθμός τους ήταν 379.844 στο σύνολο των 780.000 ασφαλισμένων (δηλ. το 48,69%).

Συνολικά 195.590 ελεύθεροι επαγγελματίες διέκοψαν την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ αφήνοντας απλήρωτες οφειλές 1,450 δισ. ευρώ. Μόνο τον τελευταίο χρόνο (Δεκέμβριο '11 - Δεκέμβριο '12) διέκοψαν την ασφάλιση και σταμάτησαν να πληρώνουν εισφορές 34.710 ασφαλισμένοι.

Ρύθμιση έως το 2018

Με δεδομένη τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, αλλά και το προφίλ των οφειλετών οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα χρωστούν μικρά και μεσαία ποσά (το 80,3% έχει οφειλές έως 25.000 ευρώ) η διοίκηση του ΟΑΕΕ και οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών και βιοτεχνών και εμπόρων συμφώνησαν να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση «πάγωμα» τουλάχιστον για ένα χρόνο για την καταβολή δόσεων έναντι των κεφαλαιοποιημένων έως τις 31/12/2012 οφειλών έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πληρωμή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Και η ρύθμιση των οφειλών να γίνει αργότερα, με «κούρεμα» των υψηλών προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί και σε πολ��ές δόσεις, «σε βάθος χρόνου τουλάχιστον έως το 2018», σύμφωνα με τα σενάρια του ΟΑΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top