Τρόικα: Έρχεται και βάζει στο στόχαστρο διαθεσιμότητα, αποκρατικοποιήσεις και φορολογία

Τελευταία «εύκολη» δόση αυτή του Φεβρουαρίου, με αξιολόγηση η επόμενη

Το σχέδιο κινητικότητας και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η κωδικοποίηση της φορολογίας εισοδήματος και η σύνταξη του κώδικα φορολογικών διαδικασιών θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ που έρχονται στην Αθήνα στα τέλη της εβδομάδας.

Όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές η έλευση των Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα διενεργήσουν τα τεχνικά κλιμάκια.

Εάν όλα εξελιχτούν βάσει των όσων προβλέπει το Μνημόνιο, τότε οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου, διαφορετικά θα έλθουν αργότερα και όταν θα έχουν να συζητήσουν επί συγκεκριμένων ζητημάτων με την κυβέρνηση.

Η επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθηνά έχει ιδιαίτερη σημασία για ��α ταμειακά διαθέσιμα καθώς η προβλεπόμενη από τις αποφάσεις του Eurogoup εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ συνδέεται πλέον με την αξιολόγησή τους. Αυτό αποφασίσθηκε στο τελευταίο Eurogroup ως μέσω πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Έτσι, τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Μαρτίου θα αθροιστούν με τα 6 δισ. ευρώ που έχει προγραμματισθεί να λάβει η Ελλάδα μετά την έκθεση αξιολόγησης του τριμήνου Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013 και δεν θα δοθούν νωρίτερα.

Οι ίδιες πηγές ανάφεραν πως η τρόικα δίνει βάρος στη μείωση του εργατικού δυναμικού του δημοσίου τομέα κατά 150.000 έως το 2015 και ειδικά στη τοποθέτηση εφέτος 25.000 δημοσίων υπαλλήλων στο σχέδιο κινητικότητας, εκ των οποίων οι 12.500 έως τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση είχε ��άβει τη δέσμευση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2013 να ολοκληρώσει τα σχέδια στελέχωσης για τα κύρια υπουργεία προκειμένου να εντοπιστούν περιττές θέσεις και υπάλληλοι και σε αυτή τη βάση να καθοριστούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014.

Στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο μέτωπο αυτό θα προστεθεί και η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο (Ν.4024/2011).

Παράλληλα, η τρόικα θα εστιάσει και στην πρόοδο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και ειδικά στις αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ από τις οποίες αναμένονται έσοδα 1,9 δισ. ευρώ.

Η τρόικα θα αξιολογήσει και την πρόοδο στην φορολογική διοίκηση εστιάζοντας στις διαδικασίες κωδικοποίησης της φορολογίας εισοδήματος και στη συγκέντρωση σε ένα ενιαίο νομοθέτημα όλων των διάσπαρτων φορολογικών διατάξεων, αλλά και στη σύνταξη του κώδικα φορολογικών διαδικασιών ώστε να καθοριστούν όλες οι φορολογικές διαδικασίες και να απλοποιηθούν οι συναλλαγές των πολιτών με τις Εφορίες.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η τρόικα αναγνωρίζει πως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στο εγχείρημα το οποίο και αποσυνδέει (ως προαπαιτούμενο) από την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top