Ασφυκτικές πιέσεις για χιλιάδες δανειολήπτες: Πωλούν τα «κόκκινα» δάνεια σε ξένα funds;

Χωρίς κοινωνικά κριτήρια η παραχώρηση – Φόβοι για έντονες αντιδράσεις

Ασφυκτικές πιέσεις για χιλιάδες δανειολήπτες: Πωλούν τα «κόκκινα» δάνεια σε ξένα funds;
Ασφυκτικές πιέσεις αναμένεται να προκαλέσει (εάν προχωρήσει) σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις το σχέδιο για πώληση δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds.
Και αυτό επειδή θα κληθούν από τους νέους πιστωτές τους, τα distress funds, να αποπληρώσουν άμεσα τις καθυστερούμενες οφειλές τους.
Τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούν τα funds για την είσπραξη των δανείων θα είναι καθαρά χρηματοοικονομικά και όχι κοινωνικά, όπως αρμόζει την τρέχουσα περίοδο για την Ελλάδα. Δηλαδή, δεν θα λαμβάνουν υπόψη αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος, αν έχει υποστεί περικοπές στα εισοδήματά του κ.λπ.
Οι τράπεζες εξετάζουν να πωλήσουν δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά και ο λόγος είναι ότι θέλουν να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα κόκκινα δάνεια αλλά να φέρουν «ισορροπία» ανάμεσα σε χορηγήσεις (δάνεια) και καταθέσεις.
Φόβοι για έντονες αντιδράσεις
Έντονη είναι η ανησυχία, πάντως ότι η ελληνική αγορά δεν είναι έτοιμη να δεχθεί κάτι τέτοιο.
Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από επιχειρηματίες και ιδιώτες δανειολήπτες αλλά και από βουλευτές, καθώς τα κριτήρια για την είσπραξη ή την αναδιάρθρωση δανείων δε θα είναι κατά κανέναν τρόπο κοινωνικά ευαίσθητα αλλά θα διέπονται από καθαρά χρηματοοικονομικά κριτήρια.
Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι τα νοικοκυριά είναι «θωρακισμένα» με τον ισχύοντα νόμο για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ποσά έως 200.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2013.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top