Σταϊκούρας: πολύ πρώιμο να βγάλουμε συμπεράσματα για τα έσοδα

Μειωμένοι υποστήριξε ότι θα είναι οι φόροι τη νέα χρονιά…

«Είναι πολύ πρώιμο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των εσόδων, καθώς βρισκόμαστε μόλις στον πρώτο μήνα. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι η σύγκριση πλέον για την δυνητική λήψη μέτρων, είναι με βάση τους στόχους και όχι την περσινή χρονιά».
Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη, σχετικά με την απόκλιση των δημοσίων εσόδων, που σε απόλυτες τιμές είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ, όπως είπε, αλλά και τον κίνδυνο λήψης νέων μέτρων.
Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, φέτος προβλέπεται ότι τα τακτικά έσοδα θα είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια λιγότερα από πέρσι, εξαιτίας του εμπροσθοβαρούς των μέτρων, βάσει του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που έχουν ληφθεί.

«Εκτιμούμε ότι οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά 15,6% μειωμένοι σε σχέση με πέρσι, ενώ θα υπάρξει μείωση του φόρου συναλλαγών κατά 8,8% και κατά 9% στο ΦΠΑ», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Με αυτά τα δεδομένα και με την απόκλιση που είχαμε τον πρώτο μήνα, της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κάποιος από τον πρώτο μήνα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

«Η αποτελεσματικότητα των μέτρων», συνέχισε, «θα πρέπει διαρκώς να αξιολογείται και να λαμβάνεται υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή λόγω και της περιορισμένης φορολογικής ικανότητας πλέον της ελληνικής κοινωνίας και παράλληλα εντατικοποίηση της προσπάθειας τόσο στις πολιτικές, όσο και στους φοροεισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών στο σκέλος των εσόδων και στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι:

- Από την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2013 το πρωτογενές ισοζύγιο ήταν θετικό και διαμορφώθηκε περίπου στα 400 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ.

- Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,418 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,4% έναντι του περσινού Ιανουαρίου. Διευκρίνισε στο σημείο αυτό ότι η στέρηση ήταν μόλις 19 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

- Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού χωρίς τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ανήλθε σε 4,374 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 17 εκατ. ευρώ.
Βίντεο STAR
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top