Ιστορικό χαμηλό για το έλλειμμα Τρεχουσών Συναλλαγών το 2012!

Σημαντική μείωση στο 2.9% από 9,9% πέρυσι!

Ιστορικό χαμηλό σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε σύγκριση με το 2011 αφού διαμορφώθηκε σε 5,6 δισ. ευρώ έναντι 15,05 δισ. το 2011 (αντίστοιχα 2,9% έναντι 9,9%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από την ένταξή μας στο ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αυτό οφείλεται βασικά και κύρια στη σημαντική μείωση τόσο του εμπορικού ελλείμματος κατά 7,6 δισ. ευρώ όσο και του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 6,4 δισ. ευρώ και δευτερευόντως την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 884 εκατ. ευρώ) και του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά 90 εκατ. ευ��ώ).

Ειδικότερα στο εμπορικό ισοζύγιο καταγράφηκε το 2012 αύξηση των εξαγωγών (εκτός πλοίων και καυσίμων) κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 15%.

Η μικρή αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών ενω το τουριστικό συνάλλαγμα μειώθηκε κατά 4,6% σε σύγκριση με το 2011, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,5%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 6,4 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με το 2011, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού

Τέλος, οι ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό (όπως αυτές αντανακλώνται στο συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και μεταβιβάσεων) μειώθηκαν το 2012 κατά 82% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά υποχωρώντας στα 3,26 δισ.ευρω μόλις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top