Πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για άνεργους, συνταξιούχους και επίορκους υπαλλήλους

Τι προβλέπει για το επίδομα, τι θα γίνει με τις αναπηρικές

Πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για άνεργους, συνταξιούχους και επίορκους υπαλλήλους

Μέτρα προστασίας για τους ανασφάλιστους άνεργους, ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εξέτασης των αναπηρικών συντάξεων, αλλά και την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, την ισχυροποίηση της Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και βαριές κυρώσεις για υπαλλήλους των ασφαλιστικών φορέων που εμπλέκονται σε παραβάσεις προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο «σκούπα» 76 άρθρων του υπουργείου Εργασίας, που πρόκειται να κατατεθεί εντός των επομένων ημερών στη Βουλή.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

- Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014 η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων που έληξε στις 31/12/2012. Ακόμη, προβλέπεται ότι η συμμετοχή των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης δεν αποτελεί λόγο διαγραφής τους από τα μητρώα του Οργανισμού.

- Λαμβάνεται μέριμνα για τη σύντμηση του χρόνου αναμονής για την έκδοση των αναπηρικών συντάξεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για ένα εξάμηνο, εφόσον εκκρεμεί επανεξέταση από υγειονομική επιτροπή και ο δικαιούχος είχε κριθεί με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Αν η τελική γνωμάτευση προσδιορίσει μικρότερο ποσοστό αναπηρίας η διαφορά θα παρακρατείται. Στις επιτροπές θα συμμετέχουν και γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

- Εισάγονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των παραβάσεων που «χρεώνουν» τα ασφαλιστικά Ταμεία με παράνομες χορηγήσεις συντάξεων, επιδομάτων και παροχών υγείας. Έτσι, μέσω του συστήματος «ΑΡΙΑΔΝΗ» θεσπίζεται η σύζευξη των ηλεκτρονικών συστημάτων των υπουργείων Εργασίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, ώστε να καθίσταται ευχερής ο έλεγχος κάθε μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης συνταξιούχων και ασφαλισμένων.

- Θεσπίζονται σοβαρές κυρώσεις για τους επίορκους υπαλλήλους. Υπάλληλος που προβαίνει σε παράνομη πράξη ή παράλειψη από την οποία δύναται να προκληθεί βλάβη στο ασφαλιστικό σύστημα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εφόσον η πράξη του δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη.

- Για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, προβλέπεται η ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να μπορεί να προβαίνει στη διενέργεια ελέγχων ολόκληρο το 24ωρο. Ακόμη αυξάνεται το εργόσημο, μέσω της αύξησης του ασφαλίστρου από 20% σήμερα σε 30%.

- Από την 1η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία καταβολής των μηνιαίων συντάξεων κύριων, επικουρικών και μερισμάτων ορίζεται η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top