Επιτέλους, κάτι κινείται: 1,5 δισ. στο ταμείο από κατασχέσεις για μεγαλοοφειλέτες

Στουρνάρας: «Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί»

Επιτέλους, κάτι δείχνει να κινείται στο μέτωπο της φοροδιαφυγής.

Μέσα στο 2012 οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου προχώρησαν σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αλ��ά και καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών μεγάλων οφειλετών.

Ειδικότερα, οι συνολικές δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων και κινητών αξιών καθώς και καταθέσεων) μέσα στο 2012 ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,4 δισ. ευρώ προήλθε από τις εφορίες και τα 100 εκ. ευρώ από το ΣΔΟΕ και την Αρχή καταπολέμησης και νομιμοποίησης εσόδων.

Πιο αναλυτικά:

Δέσμευση καταθέσεων. Έχουν ζητηθεί από τις τράπεζες μέσα στο 2012, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, για 742 οφειλέτες, για συνολικό χρέος και ισόποση δέσμευση, ύψους 350 εκ. ευρώ. Από αυτούς, οι 62 είναι μεγαλύτεροι οφειλέτες και τους δεσμεύτηκε ποσό από 100.000 ευρώ και άνω (για ισόποσο χρέος), ενώ το συνολικό ποσό κατασχέσεων φθάνει τα 320 εκατ. ευρώ.

Κατασχέσεις. Για 12.136 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούσαν στο Δημόσιο, δεσμεύτηκε -με προσημείωση- κινητή και ακίνητη περιουσία (κατοικίες, οικόπεδα, εργοστάσια, αυτοκίνητα αεροσκάφη, πλοία κλπ.) ύψους 1,05 δις ευρώ. Από αυτούς, οι έχοντες χρέη από 100.000 ευρώ και άνω είναι 4.245 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες και τους δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 841,3 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, από το 1,4 δισ. ευρώ που είναι οι δεσμεύσεις και κατασχέσεις από εφορίες, το 1,16 δισ. ευρώ αφορά μεγάλους φοροφυγάδες που οφείλουν από 100.000 ευρώ και άνω.

Στουρνάρας: «Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν ότι τους αναλογεί»

«Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν ότι τους αναλογεί. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη να γίνεται» ��ήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

«Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών και κατέληξε: «Επαναλαμβάνω ότι οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώνουν, ενώ σε όσους αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, θα επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία».​

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top