Ανησυχία στην ευρωζώνη για την ύφεση: Η χειρότερη χρονιά από το 1995!

Συρρίκνωση 0,6% στο ΑΕΠ το δ΄τρίμηνο του 2012, 0,9% σε ετήσια βάση

Ανησυχία στην ευρωζώνη για την ύφεση: Η χειρότερη χρονιά από το 1995!

Βαθύτερη των εκτιμήσεων αποδεικνύεται η ύφεση στην ευρωζώνη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση η ευρωζώνη κατέγραψε ύφεση 0,9%, που είναι και η μεγαλύτερη ετήσια μείωση του ΑΕΠ από το 1995.

Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στη Γερμανία από το 2009 και αποδίδεται κυρίως στην αποδυνάμωση των εξαγωγών προς τα τέλη του έτους. Σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,1%, ενώ το τρίτο τρίμηνο είχε καταγραφεί ανάπτυξη 0,4%.

«Το συγκριτικά αδύναμο διεθνές εμπόριο ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για τη μείωση της οικονομικής απόδοσης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2012 οι εξαγωγές προϊόντων μειώθηκαν σημαντικά περισσότερο από ότι οι εισαγωγές προϊόντων» αναφέρει η γερμανική στατιστική υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Το γαλλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συμπληρώνει 12 μήνες ύφεσης, εξέλιξη που φέρνει τη Γαλλία και εκτός δημοσιονομικών στόχων.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat ξεχωρίζει η κακή εικόνα που καταγράφεται στην Πορτογαλία. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1,8% σε τριμηνιαία βάση και κατά 3,8% σε ετήσια βάση.

Στην Ιταλία, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,9% σε τριμηνιαία βάση και κατά 23,7% για το 2012, ενώ στην Ισπανία η ύφεση υπολογίζεται στο 0,7% για το τέταρτο τρίμηνο του έτους και στο 1,8% για το 2012.

Έντονο προβληματισμό δημιουργούν και τα στοιχεία για την Κύπρο, όπου το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,1% σε ετήσια βάση. Σε τριμηνιαία βάση, η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1%.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top