Ο.Ρεν: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σωστό και δεν πρόκειται να αλλάξει!

Το λάθος, τα όνειρα για μειώσεις στους έμμεσους φόρους και η κριτική της αντιπολίτευσης

​Η«ένσταση» του Στουρνάρα στους Ευρωπαίους ομολόγους περί λάθους του ΔΝΤ δεν συγκίνησε καθόλου την Κομισιόν, αντιθέτως οι δανειστές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αλλαγής του οικονομικού προγράμματος, παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι υπήρξε λάθος στον πολλαπλασιαστή της ύφεσης!

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin, σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται, υποστήριξε πως «αυτά είναι απλοϊκά και πως το πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό».

Έτσι, παρά την παραδοχή του υψηλόβαθμου στελέχους του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρ, για το λάθος που έγινε στον υπολογισμό του βάθους της ύφεσης που θα επέφεραν τα δημοσιονομικά μέτρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι δεν έχει γίνει λάθος υπολογισμός της τρόικας σχετικά με την επίπτωση των μέτρων λιτότητας στην ύφεση κατά του πρώτου μνημονίου στην Ελλάδα.

Κριτική από Αλέξη Τσίπρα

Εν τω μεταξύ, κριτική στην κυβέρνηση περί μη αξιοποίησης της δημόσιας παραδοχής τους ΔΝΤ σχετικά με το λανθασμένο πολλαπλασιαστή της ύφεσης άσκησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η δημόσια ομολογία των αξιωματούχων του ΔΝΤ, «που αποτιμάται σε δεκάδες δισ. ευρώ» μπορεί να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Ελλάδας.

«Αξιοποιήσιμη παραδοχή εν ευθέτω χρόνω»

«Αξιοποιήσιμη παραδοχή» για αλλαγές στους όρους του ελληνικού προγράμματος χαρακτήρισαν χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού την παραδοχή του ΔΝΤ ότι είχε υπολογίσει με λανθασμένο τρόπο στο πρώτο μνημόνιο την επίπτωση των μέτρων λιτότητας στην ύφεση -τον περίφημο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφεραν, ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα θέσει «εν ευθέτω χρόνω» το θέμα της αλλαγής της οικονομικής συνταγής σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την εφαρμογή στο ακέραιο των υποχρεώσεων της χώρας.

Όνειρα, όνειρα....

Μετά τις ανακοινώσεις όμως της Κομισιόν και του Όλι Ρεν μάλλον θα μείνει με την όρεξη για αλλαγή του ελληνικού προγράμματος το κυβερνητικό επιτελείο, παρά τα σχέδια για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top