Θύελλα από τη δήλωση του Γ.Γ. του ΥΠΟΙΚ ότι είναι υψηλός ο… κατώτατος μισθός στην Ελλάδα!

Τον «άδειασαν» Βρούτσης, Στουρνάρας και κόμματα - Τα «μαζεύει» ο ίδιος

Θύελλα από τη δήλωση του Γ.Γ. του ΥΠΟΙΚ ότι είναι υψηλός ο… κατώτατος μισθός στην Ελλάδα!
Πρώτη ανάρτηση 17.45

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση -βόμβα που έκανε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι υψηλός ο… κατώτατος μισθός στην Ελλάδα!
Τη συγκεκριμένη αναφορά, η οποία προκαλεί πολλές απορίες για το τι περιμένει ακόμα τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, την έκανε ο κ. Μέργος μιλώντας στη γενική συνέλευση των Ασφαλιστικών Εταιριών.

«Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη», δήλωσε κατά λέξη ο κ. Μέργος.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες η κυβέρνηση πάσχιζε να μαζέψει τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, ο οποίος επιχείρησε να ανοίξει το θέμα της νομοθεσίας για τις απεργίες.

Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός σήμερα είναι μόλις 586 ευρώ, ενώ για τους κάτω των 25 ετών συρρικνώνεται στα 511 ευρώ.

Τον «άδειασαν» Βρούτσης και Στουρνάρας: «είναι χαμηλός ο μισθός στην Ελλάδα»

Τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών «άδειασε» ευθέως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
«Έχω δηλώσει κατ' επανάληψη ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός και θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Από τον γενικό γραμματέα του αποστασιοποιήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, με το υπουργείο Οικονομικών να διαμηνύει ότι δεν συμφωνεί με τη διαπίστωσή του και ότι δεν τίθεται ζήτημα κατώτατου μισθού στην Ελλάδα.
Είχε προηγηθεί σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr ο έντονος εκνευρισμός σε κυβερνητικά στελέχη και σε συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, για το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Μέργου, οι οποίοι και αναζήτησαν «φόρμουλα» διόρθωσης, η οποία φάνηκε να βρέθηκε μέσω της δήλωσης του κ. Βρούτση και της διαρροής για αποστασιοποίηση του κ. Στουρνάρα.

Ενδιάμεσα η δήλωση Μέργου είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από βουλευτές της ΝΔ, που φέρονται να εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τα όσα υποστήριξε ο Γ. Γ. του ΥΠΟΙΚ.

Για τη δήλωση του Γ.Γ. του ΥΠΟΙΚ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης δήλωσε:

"Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών με την απίστευτης κυνικότητας δήλωσή του ότι παραμένει υψηλός ο κατώτατος μισθός, παρά τη μείωσή του κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, ομολογεί τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για νέα μεγαλύτερη μείωσή του σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση πρώτα κατήργησε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε από τις 01/04/2013 ο κατώτερος μισθός να καθορίζεται με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Από τότε μπορεί να τον μειώνει μονομερώς ανεξέλεγκτα ώσπου να τον φτάσει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από το μνημόνιο 2, στα επίπεδα των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, δηλ στα 150 μηνιαία.

Να τον χαίρονται τον κ. Μέργο και τις δηλώσεις του το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη για να υπερασπίσουν τη δουλειά κα το ψωμί τους, καθώς και το μέλλον των παιδιών τους".

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και άλλα κόμματα, στο περιεχόμενο των δηλώσεων Μέργου, όπως η ΔΗΜΑΡ που μέσω του βουλευτή της κ. Δ. Τσουκαλά χαρακτήρισε "επιεικώς απαράδεκτη" τη δήλωση, το ΠΑΣΟΚ που κατηγόρησε τον Γ.Γ. του ΥΠΟΙΚ ότι δεν έχει καμία επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων, αλλά και το ΚΚΕ που με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του εξαπέλυσε σφοδρή επίεθση στην κυβέρνηση. Για μία ακόμη φορά όμως προκάλεσε προβληματισμό σχετικά με τον συντονισμό μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, όπως φάνηκε και χθες, με την αρχική ανακοίνωση της κατάσχεσης μισθών από το ποσόν των ... 600 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, η οποία εντός λίγων ωρών ανακλήθηκε στην πράξη με "διορθωτικές" δηλώσεις του επίσης Γ.Γ. του ΥΠΟΙΚ κ. Χ.Θεοχάρη, σε τηλεοπτικό σταθμό.
Τα «μαζεύει» ο Μέργος μετά τις αντιδράσεις
Να τα... «μαζέψει» θέλησε πάντως, ο κ. Μέργος μετά την πολιτική θύελλα που ακολούθησε της τοποθέτησης του.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι εξέφρασε καθαρά «προσωπικές απόψεις για το πως θα ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα» και υποστήριξε ότι απομονώθηκε ένα κομμάτι από την ομιλία του με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που έκανε ήταν να παραθέσει στοιχεία της Eurostat για τους κατώτατους μισθούς στην ευρωζώνη και όχι να πάρει θέση για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, για τον οποίο τόνισε πως μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
«Στην ομιλία μου ανέφερα για το πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών» κατέληξε ο κ. Μέργος.
Τι απαντά στο ΣΥΡΙΖΑ ο Ι. Στουρνάρας για το λάθος του ΔΝΤ και για το κατώτατο μισθό
«Εμείς πρώτοι θέσαμε το θέμα της διόρθωσης του λάθους με έναν μη δημαγωγικό και δημιουργικό τρόπο και ήρθε σήμερα ο κ. Τσίπρας, 24 ώρες μετά, και κομίζει γλαύκα στην Αθήνα.

Με τον ίδιο δημαγωγικό τρόπο, ισχυρίζεται ότι θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα όταν τέτοιο θέμα δεν υφίσταται».
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top