ΕΚΤ: Δεν βλέπει κίνδυνο για νομισματικό πόλεμο, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να αποφευχθεί

Δηλώσεις του αντιπροέδρου της τράπεζας Β.Κονστάντσιο

ΕΚΤ: Δεν βλέπει κίνδυνο για νομισματικό πόλεμο, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να αποφευχθεί

​Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο για έναν νομισματικό πόλεμο, αλλά πρέπει να αποφευχθεί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτο Κονστάντσιο (Vito Constancio).

«Δεν εξελίσσεται κανένας νομισματικός πόλεμος», δήλωσε ο Κονστάντσιο σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου στο Ελσίνκι. «Ασφαλώς, θα πρέπει να αποφευχθεί», πρόσθεσε.

Ο Κονστάντσιο επανέλαβε ότι η ΕΚΤ σέβεται τις αρχές της G7 και της G20 για τη διακύμανση των ισοτιμιών, και ότι το ευρώ θα πρέπει να αφεθεί στις αγορές. Το μόνο που λαμβάνει υπόψη της η ΕΚΤ είναι η επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στον μελλοντικό πληθωρισμό.

«Τα μεγάλα νομίσματα δεν θα πρέπει να είναι στόχος τακτικών. Αυτή είναι η θέση μας. Και έχουμε σεβαστεί πάντα αυτή τη θέση», δήλωσε ο Κονστάντσιο Ερωτηθείς για την Ιαπωνία και τις προσπάθειες νομισματικής χαλάρωσης, ο Κονστάντσιο δήλωσε ότι καμία χώρα που έχει υπογράψει τις ανακοινώσεις των G20 και G7 δεν θα πρέπει να προωθήσει «μονομερείς παρεμβάσεις» στις συναλλαγματικές αγορές. Οποιαδήποτε άμεση παρέμβαση στις αγορές ξένου συναλλάγματος πρέπει να είναι συντονισμένη με τα άλλα μεγάλα νομίσματα, πρόσθεσε.

Ο Κονστάντσιο επαναδιατύπωσε το σενάριο της ΕΚΤ ότι υπάρχουν πτωτικά ρίσκα αναφορικά με την ανάπτυξη, και ισορροπημένα ρίσκα αναφορικά με τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός, όπως τόνισε, θα πρέπει να είναι χαμηλότερα του 2% φέτος, και τα μέλη προβλέπουν πολύ μικρή αρνητική ανάπτυξη το 2013.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top