Κάνε ΚΛΙΚ και δες πως θα γλιτώσεις κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων!!!

Ένας χρηστικός οδηγός που θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι

Κάνε ΚΛΙΚ και δες πως θα γλιτώσεις κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων!!!

​Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται και ακόμη περισσότερα -αδιασταύρωτα- ακούγονται τον τελευταίο καιρό, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, καλό είναι να ξέρετε τί ακριβώς συμβαίνει σε κάθε περίπτωση.

To STAR ετοίμασε έναν χρηστικό (να τον πει κανείς;) οδηγό (σ.σ. αχρείαστος να είναι σε όλους σας)!!!

Κάθε φορολογούμενος που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο απειλείται από διάφορα μέτρα, όπως:

- Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.

- Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που βρίσκονται είτε στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων (ακόμη και τραπεζικών καταθέσεων, το υπόλοιπο των οποίων δεν γνωρίζει λόγω απορρήτου η Εφορία).

- Κατάσχεση ακινήτων.

Ωστόσο, κατάσχεση πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Η πρώτη κατοικία «προστατεύεται» από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς έως 31/12/2013.

Συγκεκριμένες είναι επίσης οι προϋποθέσεις και οι όροι με τους οποίους μπορεί να ασκηθεί δίωξη κατά οφειλέτη του Δημοσίου.

Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων και των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και εφόσον η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους 4 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής.

Υπάρχει ένα ελάχιστο όριο, αυτό των 300 ευρώ για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά οφειλετών, είτε αυτοί τα χρωστούν στο Δημόσιο, είτε σε νομικά πρόσωπα είτε σε τρίτους.

Συγκεκριμένα δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους μέχρι 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων.

Η ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και για οφειλές υπέρ ΟΤΑ.

Τότε από ποιό όριο και μετά επιτρέπεται η κατάσχεση σε μισθούς και συντάξεις ή σε ασφαλιστικά βοηθήματα, για περιπτώσεις οφειλετών του Δημοσίου;

Λοιπόν, δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Αν- όμως- υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ (από μία ή περισσότερες πηγές), λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους δεν πρέπει να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Μην τρομάζεις: Κατάσχεση δε σημαίνει ότι χάνεις αυτόματα το σπιτάκι σου!!!

Πάντως πρέπει οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν ότι η έκθεση κατάσχεσης δεν σημαίνει αυτομάτως και πλειστηριασμό. Συγκεκριμένα, μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας.

Εν τω μεταξύ, ο οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί μετά από αίτησή του να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος.

Η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή μετά τη μεταγραφή της περίληψης της έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο όπου υφίσταται. Μέχρι τότε η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως τότε κύριο του ακινήτου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top