Άσε τους Γιούνκερ & Σόιμπλε να μαλώνουν. Ο δείκτης Big Mac μίλησε: Το ευρώ είναι υπερτιμημένο!

Δείτε τι αποκαλύπτει ο αγαπημένος δείκτης των οικονομολόγων!

Άσε τους Γιούνκερ & Σόιμπλε να μαλώνουν. Ο δείκτης Big Mac μίλησε: Το ευρώ είναι υπερτιμημένο!

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει τονίσει ότι το ευρώ είναι επικίνδυνα «ακριβό» σε σχέση με το δολάριο, άποψη με την οποία έχει συμφωνήσει και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ωστόσο, έχει εκφράσει αντίθετη γνώμη.

Την ώρα, λοιπόν, που Γαλλία και Γερμανία «κοντράρονται» για την ισοτιμία, ο δείκτης Big Mac δίνει την ετυμηγορία και ταυτόχρονα δίκιο στους Γιούνκερ και Μοσκοβισί: το ευρώ είναι υπερτιμημένο! Τι είναι ο δείκτης Big Mac ρωτάτε; Ο αγαπημένος δείκτης για τις ισοτιμίες των νομισμάτων. Και, ναι, σωστά μαντέψατε, έχει να κάνει με το γνωστό χάμπουργκερ των αμερικανικών εστιατορίων!

Ο δείκτης ξεκίνησε το 1986 από περιοδικό Economist και «ελέγχει» τις ισοτιμίες των νομισμάτων ανά τον κόσμο με βάση την τιμή του Big Mac, βασιζόμενο την θεωρία της ισοτιμίας της αγοραστικής δύναμης! Γιατί, όμως, το Big Mac; Η εξήγηση είναι πολύ απλή; Το χάμπουργκερ αυτό πωλείται σε όλο τον κόσμ�� και περιέχει τα βασικά τροφικά συστατικά: το κρέας, το τυρί, τα λαχανικά και το ψωμί.

Σύμφωνα με τον δείκτη του Economist, λοιπόν, μπορούμε συγκρίνοντας την τιμή του Big Mac να καταλάβουμε πόσο «δίκαιες» είναι οι τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Έτσι, στη Ρωσία ένα Big Mac κοστίζει 2,43 δολάρια (73 ρούβλια) ενώ στην Αμερική 4,37 δολάρια. Έτσι, συμπεραίνει ο δείκτης Big Mac, η αληθινή ισοτιμία του δολαρίου θα έπρεπε να ήταν στα 16,69 ρούβλια και όχι στα περίπου 30 που είναι τώρα!

Ιδιαίτερα υποτιμημένα νομίσματα δείχνει ο δείκτης και στην Κίνα (κατά 41,1%) αλλά και στην Ουκρανία (κατά 46,6%), ενώ στη λίστα με τα πιο υπερτιμημένα φιγουράρουν η Νορβηγία (ένα Big Mac κοστίζει 7,84 δολάρια), η Ελβετία (7,12 δολάρια) και Βραζιλία (5,84 δολάρια). Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και για το ευρώ όπου ο δείκτης καταλήγει πως είναι υπερτιμημένο κατά 11,7 σε σχέση με το δολάριο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top