Τάξτε μου! Κι όμως είχαμε πλεόνασμα 159 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο!

Ανησυχία για την υστέρηση στα έσοδα

​Πλεόνασμα της τάξεως των 159 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός τον Ιανουάριο του 2013 έναντι ελλείμματος 490 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012, κυρίως επειδή μπήκε μεγάλο «μαχαίρι» στις δαπάνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4.259 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.051 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5.310 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα ήταν μειωμένα, κυρίως λόγω της υστέρησης των έμμεσων φόρων, ωστόσο η μείωση θα ήταν υψηλότερη αν είχαν δοθεί επιστροφές φόρων ύψους 311 εκατ. ευρώ όπως είχε αρχικά υπολογιστεί και όχι τελικώς τα 45 εκατ. ευρώ που δόθηκαν.

«Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2013 δείχνουν ότι η χώρα συνεχίζει την αναγκαία πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τον Ιανουάριο, το ισοζύγιο ήταν θετικό. Η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα. Όμως, περιθώριο για χαλάρωση δεν υπάρχει. Η πολιτική προώθησης και διασφάλισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμο��ής και πειθαρχίας, σε όλο το εύρος της Γενικής Κυβέρνησης, πρέπει να συνεχιστεί», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας.

Η απόκλιση έναντι του στόχου οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έσοδα από:

α) το Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 161 εκατ. ευρώ,

β) τους λοιπούς έμμεσους φόρους κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ. καπνού, κ.λ.π.), κατά 153 εκατ. ευρώ,

γ) τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 134 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:

α) το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, κατά 222 εκατ. ευρώ,

β) τους φόρους περιουσίας, κατά 108 εκατ. ευρώ.

Βίντεο mega

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top