Και μετά μας φταίνε τα Μνημόνια: Αγρότες εισέπραξαν 244 εκ. ευρώ κλέβοντας τον ΦΠΑ!

Στο φως απίστευτη κομπίνα με πλαστά και εικονικά τιμολόγια

Πρόκειται για ποσά που προκαλούν δέος, ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης και της βαθιάς ύφεσης που μετρά και το ευρώ.

Οι έλεγχοι των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, όπως αποκάλυψε χθερς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, αποκάλυψαν απάτη-μαμούθ με πλαστά και εικονικά τιμολόγια με την οποία 37.000 αγρότες εισέπραξαν (χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους) ποσά 244 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για πέρυσι, 292.000 δικαιούχοι αγρότες εισέπραξαν επιστροφή 11% ΦΠΑ συνολικού ποσού 400 εκατ. ευρώ. Από αυτούς όμως μόνο για τους 255.000 προκύπτει ότι τα ποσά ΦΠΑ που τους επιστράφηκαν πέρυσι, συνολικού ύψους 156 εκατ. ευρώ, δικαιολογούνται από τη σύγκριση με το δηλωθέν εισόδημά τους. Για τους λοιπούς 37.000 που έλαβαν 244 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι τα ποσά αυτά είναι αδικαιολόγητα και πολλαπλάσια των εισοδημάτων τους!

Πρόκειται για απίστευτη απάτη αφού αποδεικνύεται ότι τα έξι στα δέκα ευρώ της επιστροφής ΦΠΑ συνολικού ποσού 400 εκατ. ευρώ για το 2012 (δηλαδή, 61%) δόθηκαν αδικαιολόγητα με τη χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων! Κατά μέσο όρο, όσοι υπέβαλαν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια εισέπραξαν 14 φορές μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ από τους συναδέλφους τους.

Το μεγάλο κόλπο γίνεται σε συνεννόηση με τους εμπόρους, στους οποίους και πωλούν τα προϊόντα τους οι αγρότες. Και αυτό καθώς σήμερα είναι οι έμποροι που εκδίδουν τιμολόγιο αγοράς με ΦΠΑ και όχι οι αγρότες. Τα τιμολόγια αυτά συγκεντρώνονται εν συνεχεία από τους αγρότες, υποβάλλονται στις εφορίες όπου υπάγονται και εκείνες τους επιστρέφουν τον ΦΠΑ. Το ποσοστό της επιστροφής ήταν μέχρι πέρυσι 11%, αλλά από φέτος πέφτει στο 6%.

Η κομπίνα αποκαλύφθηκε έπειτα από τις διασταυρώσεις των στοιχείων για την επιστροφή του ΦΠΑ, από τις οποίες προέκυψε πως πολλοί αγρότες είχαν δηλώσει ποσά επιστροφών... πολλαπλάσια του δηλωθέντος εισοδήματός τους. Βρέθηκαν για παράδειγμα αγρότες να έχουν εισπράξει ΦΠΑ 25.000 ευρώ, αλλά να εμφανίζουν με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων εισόδημα μόλις 15.000 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, οι Αρχές θα κινηθούν εναντίον όσων από τους 37.000 αγρότες επιβεβαιωθεί ότι παρανόμως εισέπραξαν τα χρήματα, καθώς και ότι φέτος δεν πρόκειται να πάρουν επιστροφή ΦΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top