Ραντεβού ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής με θέμα τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό!

Δραστικά μειωμένος παρά τις εκκλήσεις για ανάπτυξη και απασχόληση

Σχεδόν τρεις μήνες την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία δεν έφερε απτά αποτελέσματα και αφού ακολούθησαν στο παρασκήνιο νέες διαπραγματεύσεις και προσπάθειες για συμβιβασμό, οι 27 ηγέτες της Ένωσης επιστρέφουν στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη και αύρι�� Παρασκευή για να αποφασίσουν σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Ο προϋπολογισμός θα είναι δραστικά μειωμένος, παρά τις εκκλήσεις του Ευρωκοινοβουλίου και φορέων να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, στην καθιερωμένη επιστολή προς του Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, ανέφερε ότι «είναι επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο εάν θέλουμε οι μελλοντικές πολιτικές και τα επιχειρησιακά προγράμματα να είναι πλήρως υπηρεσιακά και να εξυπηρετήσουν τη ανάπτυξη από τον επόμενο χρόνο».

O κ. Βαν Ρόμπει δηλώνει πεπεισμένος ότι με ορισμένες προσαρμογές η συμβιβαστική πρόταση της 22ας ��οεμβρίου μπορεί να αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να επιδείξουν πνεύμα συμβιβασμού, για να βρεθεί λύση. Προειδοποίησε πως οτιδήποτε άλλο θα είχε συνέπειες, κυρίως για την οικονομική κατάσταση των χωρών, που βρίσκονται ήδη σε κρίση.

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι στη νέα συμβιβαστική πρόταση που θα παρουσιάσει σήμερα ο κ. Βαν Ρόμπει θα προτείνει περαιτέρω μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά 30 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ως στη συμβιβαστική πρόταση που είχε υποβάλει στις 22 Νοεμβρίου ο κ. Βαν Ρόμπει καθόριζε τις συνολικές κοινοτ��κές δαπάνες την περίοδο 2014-2020 στα 973 δισ. ευρώ ή στο 1,01% του κοινοτικού ΑΕΠ, η οποία σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν είναι χαμηλότερη κατά περίπου 75 δισ. ευρώ. Τώρα σχεδιάζει να προτείνει έναν προϋπολογισμό της τάξης των 943 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν και νέες οριζόντιες μειώσεις των δαπανών στη συνοχή, στη γεωργία, αλλά και των διοικητικών δαπανών.

Την αύξηση του μεριδίου της Ελλάδας θα διεκδικήσει ο Αντώνης Σαμαράς, στη Σύνοδο Κορυφής. Ο έλληνας πρωθυπουργός πετάει για Βρυ��έλλες έχοντας στις βαλίτσες του, το επιχείρημα πως όσο περισσότερα επενδυτικά κονδύλια εισπράξει η Ελλάδα από το επόμενο ΕΣΠΑ, τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη θα έχει και άρα τόσο πιο βιώσιμο θα είναι το χρέος της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top