Συνάντηση αρχηγών: πακέτο παροχών στους αγρότες και ελαφρύνσεις στον φόρο ακινήτων!

Τι δήλωσαν Τσαυτάρης, Στουρνάρας, Κουβέλης, Βενιζέλος

Πακέτο παροχών προς τους αγρότες ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση των τριών αρχηγών που την στηρίζουν. Παράλληλα, διαφάνηκε ότι θα επέλθουν ελαφρύνσεις τελικά στον φόρο ακινήτων, παρά τα σενάρια για επιβαρύνσεις της προηγούμενες ημέρες!
Οι οριστικές αποφάσεις για το ίδιο ζήτημα πάντως μετατίθενται για αργότερα ύστερα από την σημερινή συζήτηση του ζητήματος μεταξύ των τριών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, όπως προηγουμένως μετείχε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κοινό στοιχείο όμως των δηλώσεων Στουρνάρα – Κουβέλη – Βενιζέλου ήταν ότι άνοιξε με αυτές παράθυρο για ελαφρύνσεις στον φόρο ακίνητης περιουσίας παρά την μέχρι τώρα εικόνα που υπήρχε για μεγάλη επιβάρυνση, η οποία και είχε οδηγήσει πολλούς βουλευτές της ΝΔ στα «κάγκελα» εναντίον του ΥΠΟΙΚ.
Ο κ. Στουρνάρας ήταν πιο συγκρατημένος στις δηλώσεις του και αρκέσθηκε να δηλώσει ότι συζητήθηκε σε γενικές γραμμές ο φόρος ακινήτων , όπως και ότι δεν ισχύουν τα σενάρια που συζητιόνται. «Η γενική δήλωση είναι πως ότι παίρναμε θα παίρνουμε» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει βιασύνη για τις οριστικές αποφάσεις.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλης ανέφερε για το ίδιο ζήτημα ότι οι αρχηγοί και ο ΥΠΟΙΚ δεν μπήκαν στις λεπτομέρειες για το φόρο ακινήτων, αλλά συμπλήρωσε: «Να είστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει ελάφρυνση»!

Ανέφερε επίσης ότι αναδείχθηκαν οι λύσεις για τους αγρότες και ότι έγινε συζήτηση προκειμένου να προωθηθούν έκτακτα μέτρα για τους ανέργους και ιδιαίτερα για τους νέους. Ο Κουβέλης επισήμανε επίσης ότι ήδη καταβάλλοντα�� χρήματα από τις οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλος φάνηκε αισιόδοξος για το νέο φόρο ακινήτων υποστηρίζοντας ότι «δεν πρέπει κανείς να δίνει βάση στα πολλά και διάφορα σενάρια» και ότι ο στόχος είναι «να είμαστε δίκαιοι και να πληρώνουν πολλοί λιγότερα με αναλογικό τρόπο». Παράλληλα υπερασπίσθηκε το δικό του μέτρο του ειδικού τέλος ακινήτων («χαράτσι») υποστηρίζοντας ότι «έχει αποδώσει και τώρα μπορούμε να αρχίσουμε την ανακούφιση.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συζητήθηκε το ζήτημα των αγροτών και παρουσιάσθηκε πακέτο μέτρων από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη, ενώ άσκησε κριτική σε «ανεύθυνους συνδικαλιστές» για «άδικες απεργίες».


Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους αγρότες

Στη συνάντηση μετείχαν προηγουμένως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α. Τσαυτάρης και ο αναπληρωτής του κ. Μ. Χαρακόπουλος, οi οποίοι εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου ανακοίνωσαν:
-Νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις αγροτικές εργασίες.

-30 εκ. ευρώ επιπλέον για το αγροτικό πετρέλαιο, με το σχετικό κονδύλι να φθάνει πλέον τα 160 εκ. ευρώ (μαζί με τα 130 εκ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί ήδη).
-Διευθέτηση του συνταξιοδοτικού για αγρότες που γεννήθηκαν μέχρι το 1948.

-Διευθέτηση ζητημάτων αγροτικής γης και υποθηκευμένων κτημάτων. «Κανένας αγρότης δεν χάνει τη γη του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
-Συμφωνία για επιστροφή ΦΠΑ ύψους 300 εκ. ευρώ περίπου σε 340.000 αληθινούς αγρότες μετά τις διασταυρώσε��ς.
Στο τραπέζι της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, η οποία συνεχίζεται, βρίσκεται και ο φόρος ακινήτων, αν και τελικά δεν συνεδρίασε σήμερα η διακομματική επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, με την επίσημη δικαιολογία να είναι ότι θα έπρεπε να προετοιμασθεί για την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά αύριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top