Οι σύγχρονες «Δέκα Εντολές»: Γιατί δεν πρέπει ο Έλληνας να έχει ακίνητο!

Ο δεκάλογος που εξηγεί γιατί συμφέρει καλύτερα ενοικιαστής παρά ιδιοκτήτης!

Οι σύγχρονες «Δέκα Εντολές»: Γιατί δεν πρέπει ο Έλληνας να έχει ακίνητο!
«Ου αποκτήσεις ακίνητο στην Ελλάδα της κρίσης»! Δεν είναι… αλλά θα μπορούσε να αποτελεί την 11η εντολή!
Οι διαμορφούμενες τάσεις και πρακτικές στην αγορά ακινήτων και οι τελευταίες εξελίξεις κάνουν ακόμη και τους ειδικούς να διερωτώνται αν αξίζει κάποιος αυτήν την εποχή να αγοράσει ακίνητο ή αν τον συμφέρει να είναι ενοικιαστής.
Μάλιστα, έβγαλαν και έναν δεκάλογο γιατί δεν συμφέρει να είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου στην Ελλάδα, έτσι όπως διαμόρφωσε υπουργείο Οικονομικών και τρόικα το πλαίσιο των πάσης φύσεως επιβαρύνσεων.
1. Οι προαναγγελίες για ουσιαστική μονιμοποίηση του έκτακτου φόρου (χαράτσι).
2. Οι πιέσεις της τρόικας ώστε να δοθεί τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία από τις τράπεζες. Και οι ανησυχίες για το τι θα συμβεί από το 2014 αν καταργηθεί το δίχτυ προστασίας.
3. Για όσο διάστημα οι τράπεζες προσφέρουν ελκυστικά επιτόκια καταθέσεων είναι προτιμότερο κάποιος να πληρώνει χαμηλό ενοίκιο παρά να πάρει στεγαστικό δάνειο (με υψηλό επιτόκιο) .
4. Αρνητικό σημείο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι οτι δεν μπορούν να ελέγξουν την αξιοπιστία των ενοικιαστών τους, με αποτέλεσμα το ποσοστό επισφαλειών στην είσπραξη ενοικίων να είναι πολύ μεγάλο.
5. Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα επιδιώξουν να εισπράξουν διά της νομικής οδού τα απλήρωτα ενοίκιά τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών να εκχωρεί υπέρ του ελληνικού δημοσίου τις σχετικές απαιτήσεις του.
6. Στις εμπορικές μισθώσεις, ο τελευταίος νόμος έδωσε τη δυνατότητα στους ενοικιαστές να σπάσουν από μόνοι τους τις μακροχρόνιες συμβάσεις που οι ίδιοι είχα�� υπογράψει, γεγονός που εκμεταλλεύθηκαν οι μεγάλες επιχειρήσεις.
7. Στην περίπτωση των φόρων και της ενοποίησής τους δεν συνεκτιμάται το γεγονός ότι μέρος των ακινήτων ενδέχεται να έχει αποκτηθεί μέσω δανειακών κεφαλαίων, άρα και οι τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν κατά το μέρος που τους αναλογεί στο φόρο.
8. Το υπουργείο οικονομικών βάσει των διαρροών έχει αποφασίσει το ποσοστό της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης να υπερβαίνει την απόδοση του ενοικίου, σε ορισμένες περιπτώσεις, οπότε θα έχουμε συντελεστή φορολόγησης μεγαλύτερο του 100%!
9. Το φορολογικό καθεστώς των ακινήτων αλλάζει συνεχώς, με αποτέλεσμα την αδυναμία υλοποίησης οποιουδήποτε προγραμματισμού.
10. Το κόστος της συναλλαγής για την απόκτηση ενός ακινήτου δεν είναι μόνο πολύ υψηλό, αλλά δεν είναι ούτε καν διαπραγματεύσιμο, καθώς ουσιαστικά καθορίζεται με κρατικές αποφάσεις.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top