Φοβάται την πλαστογράφηση του ευρώ η Κομισιόν

Ζητά μέτρα για την προστασία του κοινού νομίσματος

Φοβάται την πλαστογράφηση του ευρώ η Κομισιόν

Την ενίσχυση της προστασίας του ευρώ μέσω του ποινικού δικαίου για την αντιμετώπιση των εγκληματιών που παραχαράσσουν τραπεζογραμμάτια και κέρματα, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνολικά, σήμερα κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο τραπεζογραμμάτια του ευρώ αξίας περίπου 913 δισ. ευρώ και κέρματα αξίας 16 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι συνηθέστερες παραποιήσεις γίνονται στα τραπεζογραμμάτια αξίας 20 και 50 ευρώ.

Περισσότερες (97,5%) περιπτώσεις ανακτηθέντων πλαστών ευρώ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, διαπιστώθηκαν στις χώρες της ζώνης του ευρώ, με μόνον περίπου 2% σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ, και 0,5% σε άλλα μέρη του κόσμου. Το κόστος της παραχάραξης νομισμάτων ευρώ υπολογίζεται σε τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από την εισαγωγή του νομίσματος το 2002.

Η πρόταση Οδηγίας της ΕΕ αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας του ευρώ και άλλων νομισμάτων από την παραχάραξη, μέσω μέτρων ποινικού δικαίου. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η ενίσχυση των διασυνοριακών ερευνών και η θεσμοθέτηση ελάχιστων κυρώσεων, μεταξύ των οποίων η φυλάκιση, για τις σοβαρότερες παραβάσεις παραχάραξης. Η πρόταση θα επιτρέψει επίσης την ανάλυση των κατασχεθέντων πλαστογραφημένων νομισμάτων κατά τη διάρκεια δικαστικής διαδικασίας, ώστε να εντοπίζονται άλλα πλαστά νομίσματα ευρώ που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία.

Η Οδηγία θα υποχρεώσει τα κράτη μέλη να διαθέτουν αποτελεσματικά εργαλεία έρευνας για τον εντοπισμό περιπτώσεων παραχάραξης, ισοδύναμα με αυτά που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του ογανωμένου εγκλήματος ή άλλων σοβαρών εγκλημάτων. Η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση μιας ελάχιστης ποινής φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών για τις σοβαρές περιπτώσεις παραγωγής και διανομής πλαστών νομισμάτων. Επίσης θα πρέπει να θεσπιστεί ποινή τουλάχιστον οκτώ ετών κατ΄ανώτατο όριο για το αδίκημα της διανομής.

Κατά τον τρόπο αυτό, θα ενισχυθεί η προστασία του ευρώ, με μια καλύτερη αντιμετώπιση των αξιόποινων πράξεων σε όλη την Ένωση, καθώς και τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δικαστικών αρχών για τη σύλληψη των δραστών.

Τέλος, η Οδηγία θα απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι τα εθνικά κέντρα ανάλυσης και τα εθνικά κέντρα ανάλυσης κερμάτων θα είναι επίσης σε θέση να εξετάζουν πλαστά νομίσματα ευρώ, κατά τη διάρκεια δικαστικής διαδικασίας, για τον εντοπισμό άλλων πλαστών νομισμάτ��ν ευρώ που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top