Ρόλο εισπράκτορα το ΙΚΑ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αυτόφωρο για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ

Το ρόλο του «εισπράκτορα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών (άνω των 10 δισ. ευρώ) σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία αναλαμβάνει έως τον Ιούλιο και θα διατηρήσει το ΙΚΑ μέχρις ότου ενοποιηθεί -σε ένα ενιαίο μηχανισμό υπό το υπουργείο Οικονομικών- η ταυτόχρονη είσπραξη των εισφορών και των φόρων που προβλέπει το Μνημόνιο.
Το σχέδιο της μετεξέλιξης του ΙΚΑ ως κοινού «εισπρακτικού μηχανισμού» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ, συζητήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σε «κλειστή» συνάντηση του διοικητή του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλου και του εμπειρογνώμονα του Διεθνούς Νομισματικού ��αμείου Π. Ντε Μετς (ο οποίος έχει συντάξει από το περασμένο καλοκαίρι σχετική Εκθεση).
Με την ενοποίηση αυτή -που θα γίνει ταυτόχρονα με τη δημιουργία κοινής βάσης οφειλετών- υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί ένα μέρος των οφειλών και θα αποκλειστεί η συσσώρευση νέων χρεών όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια λόγω της έλλειψης υποδομών παρακολούθησης, των αλλεπάλληλων ρυθμίσεων και του κατακερματισμού των υπηρεσιών.
Αυτόφωρο για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ
Το ΙΚΑ προχωρεί, στο μεταξύ, σε ηλεκτρονική καταγραφή των οφειλετών που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ για παραπομπή στο αυτόφωρο. Σύμφωνα με εγκύκλιο που κυκλοφόρησε, για την διαδικασία έκδοσης της μηνυτήριας αναφοράς με την αυτόφωρη διαδικασία θα ελέγχονται:
- Αν το ποσό των εργοδοτικών εισφορών υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που παρακρατούνται τις 10.000 ευρώ και το συνολικό ποσό της Πράξης Επιβολής Εισφορών τις 150.000 ευρώ.
- Αν η Πράξη Επιβολής Εισφορών δεν έχει εξοφληθεί.
- Το Μητρώο Εργοδότη να είναι ενημερωμένο ως προς τους υπευθύνους και ο εργοδότης να μην ανήκει στην κατηγορία που δεν μηνύεται βάσει νομικής μορφής.
- Αν οι οφειλές για τις οποίες συντάσσεται μήνυση ανάγονται στο εντός του χρονικού διαστήματος των 20 μηνών από τότε που κατέστησαν απαιτητές.
Η μηνυτήρια αν��φορά θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων τελών ή προσαυξήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top