Fitch: Η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της

"Έχει πολύ δρόμο ακόμη για να μειώσει το έλλειμμα" εκτιμά σε έκθεση του ο οίκος

Fitch: Η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της

​Η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012 μέσω των μεγαλύτερων περικοπών στις κρατικές δαπάνες και της επαναγοράς χρέους, αλλά θα χρειαστεί πιο βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις για να μπει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, σημειώνει η Fitch σε έκθεσή της.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η συνεχιζόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες εξελίξεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, σημειώνει, θα απαιτηθούν πιο βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις, για να επανέλθει η οικονομία σε βιώσιμη αναπτυξιακή οδό. Η Fitch προβλέπει για εφέτος, περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4%.

Η Ελλάδα, ��πογραμμίζει η Fitch, η οποία είχε το μεγαλύτερο έλλειμμα στην ευρωζώνη, έχει κάνει πάρα πολλά για να εξισορροπήσει τα μεγέθη της, αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσει το έλλειμμα σε επίπεδα χαμηλότερα του 3%.

Τα στοιχεία σε ταμειακή βάση δείχνουν ότι το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης υποχώρησε στο 6,6% του ΑΕΠ το 2012 από 9,4% του ΑΕΠ το 2011. Το οριακό πρωτογενές πλεόνασμα, της τάξεως του 0,2% του ΑΕΠ σε ταμειακή βάση, διαμορφώθηκε καλύτερα από τις προβλέψεις του ΔΝΤ για έλλειμμα 1,5%, παρά την περαιτέρω μείωση των εσόδων κατά 3,6%.

Η ελάφρυνση χρέους που επιτεύχθηκε μέσω της επαναγοράς και του PSI μείωσε τις πληρωμές τόκων κατά περισσότερα από 5 δισ. ευρώ το 2012. Όμως, η συνεχιζόμενη υποχώρηση του ονομαστικού ΑΕΠ -που μειώθηκε πλέον του 6% το 2012- σημαίνει ότι οι πληρωμές τόκων παραμένουν σε επίπεδα άνω του 6% του ΑΕΠ σε ταμειακή βάση.

Ο οίκος εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας στα ανώτατα επίπεδα του 179% για να υποχωρήσει στο 124% περίπου έως το 2020.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top