S&P: "Βλέπει" πρόοδο στις οικονομίες των PIGS, με εξαίρεση την… Ελλάδα

«Επώδυνες» χαρακτηρίζει ακόμη τις συνθήκες στη χώρα μας

S&P: "Βλέπει" πρόοδο στις οικονομίες των PIGS, με εξαίρεση την… Ελλάδα
Ταχύτερη πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, με εξαίρεση την Ελλάδα, διαπιστώνει σε έκθεση της η S&P, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως παραμένει ο κίνδυνος της υψηλής ανεργίας.

Ειδικότερα, σε έκθεση του οίκου που είδε τη Δευτέρα το φως της δημοσιότητας, σημειώνεται πως η αύξηση των εξαγωγών αποτελεί την πρώτη θετική ένδειξη για την οικονομική προσαρμογή της Ιρλανδίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

«Οι οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας προσαρμόζονται με εξαιρετική ταχύτητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος, ενώ προ��θέτει:
«Επιπλέον, με αξιοσημείωτη εξαίρεση την Ελλάδα, οι εξαγωγές αποτελούν τον κινητήριο μοχλό αυτής της προσαρμογής».

Όπως παρατηρεί η S&P, οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, την πρώτη χώρα που προσέφυγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, παραμένουν επώδυνες.

Στον αντίποδα, ο οίκος τοποθετεί την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία λέγοντας πως οι χώρες αυτές αναμένεται να εμφανίσουν πρωτογενή πλεονάσματα το 2013, που ενδεχομένως θα τους δώσει την δυνατότητα να ανακάμψουν νωρίτερα από ότι αρχικά προέβλεπε η S&P.

«Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να υποτιμούμε τους κινδύνους που είναι μπροστά. Θεωρούμε πως η υψηλή ανεργία στο περίπου 27% στην Ισπανία, στο 16% στην Πορτογαλία και στο 15% στην Ιρλανδία – συνιστά απειλή για τη συνοχή της Ευρώπης», προσθέτει ο οίκος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top