Την πατήσαμε: Κίνδυνος-θάνατος για την υγεία και το… πορτοφόλι μας το τζάκι!

Κι όμως: Έως και 40% ακριβότερη η θέρμανση σε σχέση με το πετρέλαιο!

Πρέπει να πρόκειται για το μεγαλύτερο παράδοξο των τελευταίων ετών. Να χαίρεσαι ότι απολαμβάνεις φθηνή θέρμανση και να συμβαίνει το αντίθετο!
Τι κι αν η θέρμανση του σπιτιού ήταν οριακά επαρκής και μόνο σε συγκεκριμένους χώρους; Τι κι αν γέμισε η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα δηλητηριώδες νέφος; Δεκάδες χιλιάδες πολίτες γύρισαν την πλάτη στο πετρέλαιο θέρμανσης (λόγω κυρίως του νέου φόρου) και στράφηκαν στο πατροπαράδοτο τζάκι για να ζεσταίνονται οικονομικά.
Ε, λοιπόν… την πατήσαμε ομαδικά! Εμπεριστατωμένη μελέτη του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, τα «έβαλε» κάτω και κατέληξε στο συμπέρασμα πως το τζάκι κοστίζει περισσότερο στην τσέπη μας από κάθε άλλη πηγή θέρμανσης!
Η μελέτη είναι βασισμένη σε συγκεκριμένες παραδοχές (κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου κ.λπ.) και συγκρίνει τις διάφορες τεχνολογίες θέρμανσης, σε κόστος θερμικής ενέργειας και τον βαθμό απόδοσης με αντίστοι��α μεγέθη ενός συνήθους λέβητα πετρελαίου.
Όπως καταγράφει η έρευνα το παραδοσιακό τζάκι… τσουρουφλίζει και το πορτοφόλι μας, αφού το κόστος θέρμανσης διαμορφώνεται σε 0,206 ευρώ/kw την ώρα, με τον ηλεκτρικό λέβητα να ακολουθεί με μικρή διαφορά και κόστος 0,202 ευρώ ευρώ/kw την ώρα.
Αντίθετα, το κόστος θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου διαμορφώνεται στα 0,148 ευρώ/kw την ώρα, δηλαδή 35-40% φθηνότερο από τις δύο προαναφερθείσες πηγές θέρμανσης!
Ακολουθεί ο λέβητας φυσικού αερίου με κόστος 0,105 ευρώ/kw την ώρα, ενώ σ��εδόν το ίδιο κόστος (0,103 ευρώ/kw την ώρα ) παρουσιάζουν και τα ενεργειακά τζάκια.
Τη χαμηλότερη «επίδοση» κατέγραψαν οι αντλίες θερμότητας, όπου το κόστος ανέρχεται σε 0,058 ευρώ/kw την ώρα. Ωστόσο, η έρευνα επιοσημαίνει ότι η απόδοση της συγκεκριμένης τεχνολογίας διαφοροποιείται από την εξωτερική θερμοκρασία και έτσι διαφοροποιείται και το κόστος.
Διαβάστε την έρευνα εδώ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top