Φοροεπιδρομή στα ακίνητα: ποίοι, πόσο και πώς θα πληρώσουν

Στις 50.000 το αφορολόγητο – γλιτώνουν 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι

«Τσουχτερό» θα είναι το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας, όπως διαφαίνεται από τα σενάρια για τον νέο ενιαίο φόρο των ακινήτων: 3,2 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση για τα ταμεία, από την αντικατάσταση του ΦΑΠ και του χαρατσιού που σήμερα πληρώνουμε μέσω της ΔΕΗ.

Αν και ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, το αφορολόγητο φαίνεται να «κλειδώνει» στις 50.000 ευρώ, ενώ οι συντελεστές του νέου φόρου θα κυμαίνονται από 0,1% έως και 2% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, με 6 – 8 κλιμάκια.

Ο φόρος θα επιβάλλεται σε κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα και ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο. Έτσι, ένα ζευγάρι θα έχει αφορολόγητο 100.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα την γλιτώσουν περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι.

Το χέρι μας θα μπει στην τσέπη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα πληρώσουμε σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Για τα νομικά πρόσωπα, η διακομματική επιτροπή εξετάζει την φορολόγηση με τέσσερις συντελεστές, από 0,1% έως και 0,4%, που θα εφαρμόζονται για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και τα γήπεδα των ξενοδοχείων.

Ανοικτό παραμένει το θέμα της φορολογικής κλίμακας που θα ισχύσει για τα αγροτεμάχια, τους βοσκότοπους και τις εκτάσεις εκτός σ��εδίου, η απαλλαγή της Εκκλησίας από τον φόρο θα ισχύει μόνο για τους λατρευτικούς χώρους, ενώ οι κατ’ επάγγελμα αγρότες δεν θα εξαιρεθούν από τον φόρο αλλά αναμένεται να έχουν διαφορετικό αφορολόγητο που θα συνδέεται με την έκταση και της αξία της γης.

Επίσης, δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες παρά τη σχετική δέσμευση που υπάρχει στο Μνημόνιο, αλλά θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, υποστηρίζουν πως, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αναπροσαρμογή θα οδηγήσει σε μείωση των σημερινών αντικειμενικών τιμών στα χαμηλότερα επίπεδα που βρίσκονται οι εμπορικές τιμές τους.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη που μας έρχεται, σε νέα σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top