ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Και οι φόροι σε επιχειρήσεις και η έμμεση φορολογία αυξήθηκαν!

Αλλεπάλληλες οι βολές στο κυβερνητικό επιτελείο

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Και οι φόροι σε επιχειρήσεις και η έμμεση φορολογία αυξήθηκαν!

​Αλλεπάλληλα είναι τα κτυπήματα που δέχεται το οικονομικό επιτελείο και ο Ι. Στουρνάρας συμπλέοντας με το ΔΝΤ, που υποστήριξαν πως «οι φόροι των ακινήτων στην Ελλάδα δεν διαφέρουν καθόλου από τους φόρους σε άλλες χώρες».

Μια έρευνα της KPMG της οποίας μέχρι πρότινος ήταν στέλεχος ο υφυπουργός του κ. Στουρνάρα, ο Γ. Μαυραγάνης, αποκαλύπτει ότι μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν τόσο οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων και οι έμμεσοι φόροι.

Τι αποκαλύπτει η έκθεση; Την ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα των φορολογικών συντελεστών της χώρας μας καθώς η Ελλάδα έχει υψηλότερους συντελεστές εταιρικής και έμμεσης φορολογίας από όλες τις γειτονικές της χώρες!

Ο συντελεστής με τον οποίο υπολογίζεται ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ήταν 20% για το έτος 2012 και αυξήθηκε σε 26% για το έτος 2013, όταν σε Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία, ο αντίστοιχος συντελεστής ήταν μόλις 10% για το 2012 και παραμένει στο επίπεδο αυτό και το 2013. Στην Τουρκία ο συντελεστής φορολογίας των εταιρικών κερδών ήταν 20% για το 2012 και παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο και για το 2013.

Αντίστοιχα, στην έμμεση φορολογία, ο βασικός συντελεστής ανέρχεται σε 23% στην Ελλάδα, 20% στην Αλβανία, 18% στα Σκόπια, 20% στη Βουλγαρία, 18% στην Τουρκία και ο μέσος συντελεστή έμμεσων φόρων στην Ευρώπη για το 2012 στο 20%.

Την ίδια στιγμη, «στενάζουν» από την υπερφορολόγηση οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Παρά την παράταση ενός μηνός για την καταβολή της δεύτερης και της τρίτης δόσης του ΦΑΠ 2010, (έως 28 Φεβρουαρίου και 29 Μαρτίου 2013, αντίστοιχα), σειρά παίρνουν όλοι οι επόμενοι φόροι που «πέφτουν βροχή» στους πολίτες. Με τα νέα δεδομένα:

- Η προθεσμία για την πληρωμή της δεύτερης δόσης του ΦΑΠ για το 2010 λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

- Την ίδια ημέρα λήγει και η προθεσμία για την καταβολή της 7ης και τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος για το 2012.

- Τον Φεβρουάριο θα καταφθάσει και το ειδικό τέλος ακίνητων μαζί με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος που θα ταχυδρομήσει η ΔΕΗ.

- Η προθεσμία για την πληρωμή της τρίτης και τελευταίας δόσης του ΦΑΠ για το 2010 λήγει στις 31 Μαρτίου.

- Τον ερχόμενο Απρίλιο θα ταχυδρομηθούν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΦΑΠ για το 2011, ο οποίος θα καταβληθεί σε 3 μηνιαίες δόσεις. Μέχρι τέλος Απριλίου θα πρέπει να πληρωθούν μαζί, η πρώτη δόση του ΦΑΠ για το 2011 και η πέμπτη και η τελευταία δόση για το ειδικό τέλος ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top