Θεοχάρης: με σύστημα ανάλυσης κινδύνου φοροδιαφυγής οι έλεγχοι!

Τέρμα στην τυχαία επιλογή για πιθανούς παραβάτες από την εφορία

Με βάση ένα σύστημα «ανάλυσης κινδύνου» φοροδιαφυγής και παραβατικότητας θα γίνονται οι φορολογικοί έλεγχοι των ανέλεγκτων χρήσεων και όχι τυχαία. Αυτό ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Γ.Γ Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Θεοχάρης, στη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EEA).

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να αλλάξει το σημερινό σύστημα ελέγχων και να γίνει δικαιότερο. Αυτό που εξετάζεται είναι να ισχύει η παραγραφή π.χ. στα δέκα χρόνια, αλλά παράλληλα να γίνονται επιλεκτικά έλεγχοι σε επιχειρήσεις ανάλογα με την «ανάλυση κινδύνου» φοροδιαφυγής και παραβατικότητας που παρουσιάζουν.

Οι ανέλεγκτες χρήσεις που δεν ανοίγουν θα παραγράφονται κανονικά. Όσες ανοίγουν και βρίσκονται σε έλεγχο θα πρέπει να παρατείνεται η παραγραφή τους για 2 χρόνια, μέσα στα οποία θα πρέπει να λήγει ο έλεγχος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών του Δ.Σ του ΕΕΑ ο κ. Θεοχάρης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρχει πάγια διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών και η απαίτηση της τρόικας είναι να μην υπάρχουν ευνοϊκές ληξιπρόθεσμες διευκολύνσεις γιατί αυτό συνιστά φορολογική αδικία για τους συνεπείς και προάγει την παραβατικότητα.

Ο ίδιος τόνισε ότι στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών καθώς και το Ποινολόγιο. Παράλληλα σημείωσε ότι από τον Ιούνιο θα καταργηθούν οι υπηρεσίες είσπραξης εσόδων στις ΔΟΥ και οι πληρωμές φόρων και υποχρεώσεων προς το Δημόσιο θα διενεργούνται πλέον αποκλειστικά μέσω τραπεζών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top