Έχεις σπίτι και χωραφάκι πουλάκι μου;Δες με ένα ΚΛΙΚ,γιατί αυτή η χρονιά θα σου μείνει αξέχαστη

Μάθε τα πάντα για τον μεγάλο ντουβρουτζά από τον νέο φόρο στα ακίνητα

Μπορεί ο ΦΑΠ να καταργείται, ωστόσο οι «ΦΑΠ-ΕΣ» για 5.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων όχι μόνο δε θα σταματήσουν, αντιθέτως, θα πολλαπλασιαστούν, αφού εκτός από τους φόρους ακίνητης περιουσίας των δύο προηγούμενων ετών και τα χαράτσια θα δουν κάτω από την πόρτα τους τον νέο ενιαίο φόρο για τα ακίνητα που θα πρέπει να ξεπληρώσουν εντός του 2013 !!!!

Αν και το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, όλα δείχνουν πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα εφαρμοστεί με 3 διαφορετικές κλίμακες, με πολύ χαμηλό αφορολόγητο όριο και θα πληρωθεί πιθανότατα σε 5 μηνιαίες δόσεις, το αργότερο από το Σεπτέμβριο και έπειτα!!!

Όπως αναφέραμε ��αι χθες Δευτέρα στο star.gr, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη με τους εκπροσώπους της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Εκεί εξετάσθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του STAR ,όλα τα εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής του νέου φόρου με στόχο έσοδα 2 δισ. ευρώ φέτος και 3 δισ ευρώ το 2014, δεν υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες, ενώ η όλη συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα! Σύμφωνα με τ��ς ίδιες πηγές δεν τέθηκε καν θέμα κατάργησης αφορολόγητου ορίου και φορολόγησης ακινήτων από το πρώτο ευρώ!

Τα σενάρια για τις κλίμακες:

-Μία κλίμακα για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα με αφορολόγητο όριο 50.000 ή 100.000 ευρώ

-Μία κλίμακα για τα ακίνητα των νομικών προσώπων για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους με αφορολόγητο όριο.

-Μία κλίμακα για τα αγροτεμάχια με χαμηλό αφορολόγητο όριο.

Οι εισηγήσεις που έχουν υποβάλλει μιλούν για καθιέρωση 8-10 συντελεστών οι οποίοι θα μπορούν να ξεκινούν από 0,05% αν το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 0,1% αν το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ και να φτάνουν αναλόγως το 1,5 ή 2% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 3,5 εκατ. ευρώ.

Με ξεχωριστή κλίμακα θα φορολογούνται τα αγροτεμάχια

Για τα αγροτεμάχια ο φόρος θα υπολογίζεται με ξεχωριστή κλίμακα που θα περιλαμβάνει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο και συντελεστές φόρου παρόμοιους ή ίδιους με αυτούς που θα ισχύουν για τα αστικά ακίνητα. Για τον υπολογισμό του φόρου στα αγροτεμάχια θα λαμβάνονται υπόψη οι «Αρχικές Βασικές Αξίες» και οι «Ειδικές Βασικές Αξίες».

Ακίνητα επιχειρήσεων και εκκλησίας: Ενιαία κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο όριο

Όσον αφορά τα ακίνητα νομικών προσώπων, τα ακίνητα των επιχειρήσεων καθώς και τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η εκκλησία , αυτά θα φορολογούνται σύμφωνα με το "Έθνος και την Ημερησία" με ενιαία κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο όριο. Πιο συγκεκριμένα, για τα ακίνητα νομικών προσώπων συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο, με 4 συντελεστές (0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%) για όλα τα ακ��νητα που εκμεταλλεύονται τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ ειδικά για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) η πρόταση που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ είναι να εφαρμόζονται μόνο οι χαμηλοί συντελεστές 0,1%-0,3%.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, αν και έχει προγραμματιστεί συνάντηση για την ερχόμενη Παρασκευή, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα την ερχόμενη εδβομάδα.
Βίντεο ΝΕΤ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top