Στουρνάρας στο BBC: Έρχεται ανάπτυξη και … οι πολίτες μπορούν πια να ελπίζουν !

«Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα, αν εφαρμόσουμε πιστά το φετινό πρόγραμμα»

​Αισιόδοξος για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο BBC, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει σίγουρα μια αχτίδα ελπίδας, ένα φως στην άκρη του τούνελ».

Ο κος Στουρνάρας αφού υπογράμμισε πως η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είναι τώρα πολύ μικρή, τόνισε πως η κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει την πορεία της οικονομίας και ότι τώρα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία.

«Οι καταθέσεις επιστρέφουν, η κυβέρνηση αποπληρώνει τις οφειλές της στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει μια αλλαγή στο πώς μας βλέπει η Ευρώπη. Είμαστε στα 2/3 του δρόμου προς το στόχο μας. Επομένως οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ερωτώμενος για την υψηλή ανεργία, την αύξηση των αστέγων,της φτώχειας και της ύφεσης, ο κος Στουρνάρας απάντησε ότι προς το τελευταίο τρίμηνο του 2013 θα υπάρξει ανάκαμψη, με την ανάπτυξη να α��οκαθίσταται το επόμενο έτος ακόμα και αν καταγραφεί το 2013 η προβλεπόμενη ύφεση του 4,5%.

«Νιώθω σίγουρος, 100% βέβαιος ότι αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στα σενάρια περαιτέρω διαγραφής του ελληνικού χρέους, ο υπουργός είπε ότι θα καλωσόριζε περαιτέρω μείωση του επιπέδου του χρέους σημειώνοντας όμως ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό: «Θα έπρεπε να γίνει με τρόπο που ελαχιστοποιεί τη ζημιά για άλλους».

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων σκληρών μέτρων, �� κ. Στουρνάρας απάντησε ότι αν εφαρμοστεί το φετινό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δε θα υπάρξουν άλλα πακέτα λιτότητας και περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο ανταποκριτής του BBC περιέγραψε στο ρεπορτάζ του μια τρύπα από σφαίρα στο παράθυρο του υπουργού από πυροβολισμό κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Ο κ. Στουρνάρας έχει αποφασίσει να κρατήσει το μισοσπασμένο τζάμι ως υπενθύμιση αυτού που ελπίζει ότι ήταν το χαμηλότερο σημείο στην οικονομική κρίση της χώρας.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε πολλές περικοπές, υπερβολικά γρήγορα. «Θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις στην αρχή. Αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Η ευρωζώνη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή: «Χωρίς τα λεφτά της διάσωσης η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρωζώνης και αυτό θα σήμαινε καταστροφή».

Στο τέλος του ρεπορτάζ ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι τώρα που η Ελλάδα έστριψε τη γωνία απολαμβάνει τη δουλειά του.

Δείτε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ

Βίντεο ΝΕΤ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top