Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: συνεχίζεται η άνοδος για τις ελληνικές εξαγωγές

«Μικρό θαύμα» την χαρακτήρισε η πρόεδρος του ΠΣΕ

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: συνεχίζεται η άνοδος για τις ελληνικές εξαγωγές
Πάνω από τα όρια των αρχικών προβλέψεων, αν και με ελαφρά χαμηλότερους ρυθμούς, σε σχέση με τις πρόσφατες εκτιμήσεις, κινήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, η πορεία ενσωμάτωσης στατιστικών δεδομένων, επιβεβαιώνει ότι τελικά το ιστορικό ρεκόρ του 2011, ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό σε σύγκριση με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ενώ πλέον επεκτείνεται έτι περαιτέρω από τη θετική πορεία των εξαγωγών και για το σύνολο σχεδόν του 2012.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «το μικρό θαύμα των ελληνικών εξαγωγών της τελευταίας τριετίας αποδεικνύεται μεγαλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων. Η καλύτερη τελικά επίδοση του 2011, πέρα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς και η υπέρβαση του πήχη ενός ιστορικού ρεκόρ, την περυσινή χρονιά, δημιουργεί προσδοκίες για προσέγγιση φέτος των 25 δις ευρώ σε αξία εξαγωγών, ήτοι πάνω από 13% του ΑΕΠ της χώρας.

Ιδιαίτερα μετά την άμεση ανταπόκριση της ηγεσίας του Υπουργείο Ανάπτυξης στα αιτήματα των Ελλήνων Εξαγωγέων για παράταση υλοποίησης του Προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα» ως τον προσεχή Σεπτέμβριο, με παράλληλη υιοθέτηση διευκολύνσεων προς τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, πολλαπλασιάζονται τα εργαλεία και οι προοπτικές για την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω διείσδυση στις διεθνείς αγορές και τη νέα χρονιά».

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, προκύπτει ότι ο περασμένος Νοέμβριος εμφανίζει την καλύτερη επίδοση της τελευταίας 3ετίας, στον αντίστοιχο μήνα, παρά την πτωτική αναθεώρηση, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, το περασμένο Νοέμβριο καταγράφηκαν εξαγωγές αξίας στα επίπεδα των 1.532,9 εκατ. ευρώ (1.972,4 εκατ. δολάρια) έναντι 1.508,9 εκατ. ευρώ (2.051,5 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2011 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 1,6% (έναντι αύξησης 3,4% των αρχικών εκτιμήσεων).

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η αύξηση προήλθε από τις καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις τόσο προς τις χώρες της ΕΕ (+1,3%), όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (+2,1%). Το αποτέλεσμα ήταν το μερίδιο των Τρίτων Χωρών στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, να διαμορφώνεται στο 40,5%.

Σε επίπεδο 11μήνου (χρονικό διάστημα Ιανου��ρίου-Νοεμβρίου 2012), η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς πετρελαιοειδή, κατά το ανήλθε στο ποσό των 15.653,7 εκατ. ευρώ (20.146,9 εκατ. δολάρια) έναντι 14.677,0 εκατ. ευρώ (20.588,2 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2011, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 6,7%, άνω δηλαδή των αρχικών εκτιμήσεων για ετήσια αύξηση των εξαγωγών στα επίπεδα του 4-6% για το σύνολο του 2012.

Η ενσωμάτωση περαιτέρω στοιχείων για το 2011, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τελικά το ιστορικό ρεκόρ των 22,45 δις ευρώ, θα οριστικοποιηθεί σε επίπεδα περίπου 1% υψηλότερα, δηλαδή στα επίπεδα άνω των 22,7 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και εκτιμήσεων για την πορεία εξαγωγών πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη «το γεγονός αυτό προσδίδει μεγαλύτερη σημασία και αξία στην περυσινή αύξηση των εξαγωγών και την περαιτέρω επέκταση του ιστορικού ρεκόρ του 2011, σε επίπεδα άνω των 24 δις ευρώ, καθώς η σύγκριση γίνεται πλέον σε υψηλότερη βάση και ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις πρόσθετες δυσχέρειες στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top