Σύσκεψη Στουρνάρα- Χατζηδάκη για το 10ετές αναπτυξιακό πλάνο της Οικονομίας

Ανατέθηκε σε ΚΕΠΕ και ΙΟΒΕ η μελέτη

Σύσκεψη με στόχο την εκπόνηση ενός δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου για την ελληνική οικονομία, πραγματοποιήθηκε, σήμερα το απόγευμα, στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ενώ μετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ, Ραφαήλ Μωυσής και Άγγελος Τσακανίκας, και του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Κορλίρας.

Μετά τη σύσκεψη ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι θα ανατεθεί στο ΚΕΠΕ και στο ΙΟΒΕ, η εκπόνηση «μίας μελέτης με τρία θέματα:
Πώς θέλουμε να είναι η ελληνική οικονομία το 2020 (μακροοικονομικά στοιχεία)
Ποιοι κλάδοι θα τραβήξουν το «κάρο» της ανάπτυξης τα επόμενο χρόνια μέχρι το 2020
Με τι τρόπο θα φτάσουμε εκεί, στο ιδανικό».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών «αυτό το κάνουμε πρώτον για να δούμε ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, δηλαδή πώς πρέπει να είναι το αναπτυξιακό μας πρότυπο». Δεύτερο ζήτημα -και πιο βασικό κατά τον κ. Στουρνάρα - είναι το ΕΣΠΑ, «το οποίο θέλουμε να στηρίζεται σε μια κατεύθυνση, την οποία θα μας δώσ��ι αυτή η μελέτη» . Ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου πέντε μήνες και πάνω στην μελέτη θα στηριχθεί το ΕΣΠΑ, όπως και η ενημέρωση των αγορών και του κόσμου, για το πώς η κυβέρνηση βλέπει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και το νέο ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η προσπάθεια να δούμε πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή, στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Προφανώς το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορεί, λόγω του ότι είμαστε στη φάση που το σχεδιάζουμε, να ειδωθεί χωριστά. Θα πρέπει να ενταχθεί στη λογική ενός συνολικού σχεδιασμού με όλους τους περιορισμούς που έχει από τη φύση του και τους Κοινοτικούς Κανονισμούς. Είπαμε να το προχωρήσουμε μέσα σε αυτόν τον ορίζοντα, στο πεντάμηνο στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Στου��νάρας».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης «δεν ξεκινάει εκ του μηδενός η προσπάθεια» αλλά υπάρχουν, ήδη, μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ, της McKinsey και της ΒCG. «Δεν είμαστε κατευθυνόμενη οικονομία. Επομένως δεν πάμε να υποδείξουμε στον κάθε επιχειρηματία τι θα κάνει. Κατά βάση πάμε να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε με τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το κράτος, όπως είναι το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΤΕΑΝ κτλ, με τον καλύτερο τρόπο. Δεύτερο πως θα αντιμετωπίσουμε τα όποια διοικητι��ής φύσεως προβλήματα υπάρχουν, τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ώστε να διευκολύνουμε την ανάπτυξη» συμπλήρωσε.Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι « σαφώς και θα γίνει διαβούλευση με τα κόμματα για να πάρουμε ιδέες, καθώς και με τους παραγωγικούς φορείς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top