Bloomberg: Έρευνα δείχνει ότι το κοινό θέλει διάσπαση στις τράπεζες

Γιατί οι προσπάθειες των κυβερνήσεων πέφτουν στο κενό;

Bloomberg: Έρευνα δείχνει ότι το κοινό θέλει διάσπαση στις τράπεζες

​Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου πρέπει να συρρικνωθούν ή να διασπαστούν σε μικρότερες για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg.

Μετά από τέσσερα χρόνια σκανδάλων, απώλειες υψηλού προφίλ, εμπορικών και οικονομικών κρίσεων, το 60% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι ότι οι τράπεζες αναλαμβάνουν συνετά ρίσκα και συμμορφώνονται με τη νομοθεσία, ενώ το 29% θεωρεί την ελαχιστοποίηση του μεγέθους τους ως τη σημαντικότερη λύση. Η αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης ήταν δεύτερη στη κρίση του κοινού με 23%.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν προσπαθήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να ενισχύσουν τις τραπεζικές ρυθμίσεις. Οι εν λόγω προσπάθειες εμποδίζονται όμως από αντικρουόμενες νομοθεσίες και αυξανόμενη πολυπλοκότητα, δυσκολεύοντας την εφαρμογή τους ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους.

Το αμερικανικό Κογκρέσο, για παράδειγμα, έχει απορρίψει δύο φορές την επαναφορά του διαχωρισμού εμπορικής και επενδυτικής τραπεζική, καθώς και τον περιορισμό του μεγέθους των ισολογισμών των τραπεζών.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top