Νέος νόμος για αυθαίρετα – ημιυπαίθριους!

​Μια λύση θα επιχειρήσει η κυβέρνηση σχετικά με τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκαν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στη Βουλή με στόχο την τόνωση των κρατικών εσόδων από την καταβολή των προστίμων!

Από τους ημιυπαίθριους που έκλεισαν παράνομα και από πολεοδομικές παρανομίες μικρής κλίμακας αναμένεται να ξεκινήσει η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το ΥΠΕΚΑ διαμορφώνει αυτήν την περίοδο νέο θεσμικό πλαίσιο, σε μία προσπάθεια να «κλείσει» κατά το δυνατόν το καυτό πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης, που «στοιχειώνει» τα πολεοδομικά πράγματα της χώρας τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη.

Βασική προϋπόθεση για την πλήρη νομιμοποίηση ενός αυθαιρέτου είναι η ύπαρξη οικοδομικής άδειας και η εναρμόνιση με τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή όπου αυτό βρίσκεται, ειδικότερα δε η τήρηση του συντελεστή δόμησης και του συντελεστή όγκου.

Σε πλεονεκτική θέση για τη νομιμοποίηση είναι:

Οι ημιυπαίθριοι όπως και οι υπόλοιποι χώροι- πιλοτές, πατάρια, αποθήκες, κ.τλ., που βρίσκονται μέσα στον κτιριακό όγκο ενός ακινήτου που έχει οικονομική άδεια και οι οποίοι μετατράπηκαν παράνομα σε χώρους κύριας χρήσης.

Το ίδιο ισχύει και για τα ακίνητα τα οποία παραβίασαν την οικοδομική άδεια σε ότι αφορά τη διάταξη των εσωτερικών χώρων.

Ωστόσο σε δυσμενή θέση βρίσκονται τα αυθαίρετα χωρίς καθόλου οικοδομική άδεια και μάλλον θα παραμείνουν σε καθεστώς τακτοποίησης για τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top