Στο μικροσκόπιο «ύποπτη» λίστα με 560.000 συνταξιούχους!

Αποκαλύψεις και στοιχεία που σοκάρουν

​Λίστα με 560.412 συντάξεις ξεσκονίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία για να διαπιστωθεί σε πρώτη φάση αν οι πληρωμές γίνονται σε λάθος πρόσωπα και σε επόμενο στάδιο πόσοι από αυτούς δεν δήλωσαν τα ακριβή ποσά στις φορολογικές τους δηλώσεις!

Οι 381.000 συντάξεις εμφανίζονται να έχουν λάθος ΑΜΚΑ και οι άλλες 179.000 εμφανίζονται να έχουν λάθος ή άκυρο ΑΦΜ!

Στην ουσία πρόκειται για 560.412 συντάξεις που καταβάλλονταν στα τυφλά και χωρίς κανέναν έλεγχο επί χρόνια.

Η απογραφή που έγινε στα Ταμεία μπορεί να ανέδειξε το πρόβλημα, αλλά η λίστα των 560.412 τυφλών συντάξεων συντάχθηκε μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να αποσταλούν στην ΗΔΙΚΑ τα μητρώα με τους συνταξιούχους και τις πληρωμές όλων των ασφαλιστικών φορέων της χώρας.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς, όπως φαίνεται στην αποκαλυπτική λίστα, από τους 90 ασφαλιστικούς φορείς δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην έχει πρόβλημα με ελλιπή ή λάθος στοιχεία στις πληρωμές που κάνει κάθε μήνα!

Ακόμη και στο Δημόσιο, που θα έπρεπε να λειτουργεί υποδειγματικά, έχουν εντοπιστεί 92.954 συντάξεις που επί της ουσίας πληρώνονται με λάθος ασφαλιστικά και φορολογικά στοιχεία των δικαιούχων τους.

Στην πρώτη πεντάδα των τυφλών πληρωμών ως προς τον αριθμό των συντάξεων είναι:

1.Το ΙΚΑ που καταβάλλει παροχές με λάθος στοιχεία σε 113.250 συνταξιούχους. Το 11,1% των δικαιούχων του, δηλαδή, παίρνει σύνταξη με λάθος ΑΜΦ και ΑΜΚΑ. Και μάλιστα οι περισσότεροι (86.407 δικαιούχοι) έχουν λάθος ή άκυρο ΑΦΜ, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι αρκετοί έχουν δηλώσει και λιγότερα ποσά στην Εφορία.

2.Το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ) που καταβάλλει συντάξεις σε 92.954 δικαιούχους (το 14,2% του συνόλου) με λάθος φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία.

3.Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, όπου το 35% των συνταξιούχων του, δηλαδή οι 82.920 από τους 238.705 μερισματούχους, εισπράττει τα μηνιαία ποσά με λάθος στοιχεία!

4.Το Δημόσιο (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) που πληρώνει 68.961 συνταξιούχους του (το 15,5% του συνόλου) με λάθος στοιχεία.

5.Ο ΟΓΑ που πληρώνει στα «τυφλά» 46.943 συντάξεις, με το 6,3% των δικαιούχων του να εμφανίζεται με λανθασμένο ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Δύο είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι στους οποίους και αποδίδουν τα «λάθη» αρμόδια στελέχη ασφαλιστικών ταμείων:

1.Να έχει αλλάξει ΑΦΜ ο δικαιούχος και να μην έχει ενημερωθεί το Ταμείο. Σε αυτή την περίπτωση, υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση με τον καινούργιο ΑΦΜ, ενώ το Ταμείο του εξακολουθεί να του στέλνει τις βεβαιώσεις αποδοχών με τον παλιό. Σε αυτές μάλιστα τις περιπτώσεις είναι εύκολο να γίνει και η απόκρυψη εισοδήματος καθώς το σωστό ΑΦΜ είναι αυτό που εμφανίζεται στη φορολογική δήλωση του συνταξιούχου και όχι αυτό που αναγράφεται στη βεβαίωση που του στέλνει το Ταμείο!

2.Να έχει αποβιώσει ο/η δικαιούχος, να έχει γίνει νόμιμα η μεταβίβαση της σύνταξης στο ή στη σύζυγο αλλά το «σύστημα» να μην έχει περάσει τη μεταβολή του ΑΦΜ.

Με τα στοιχεία της λίστας τα Ταμεία θα ξεσκονίσουν όλες τις περιπτώσεις και όπου διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για απλό λάθος, αλλά για σκόπιμη απόκρυψη στοιχείων, τότε θα επιβληθούν και κυρώσεις πέραν της διακοπής της σύνταξης.

Ηδη, στον ΟΑΕΕ σταμάτησε από τον Δεκέμβριο η πληρωμή σε 1.500 συνταξιούχους, που διαπιστώθηκε να έχουν λάθος ΑΦΜ.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στους άλλους φορείς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top