Ωχ, πάλι τα ίδια: νέα μέτρα βλέπει το ΔΝΤ και χιλιάδες απολύσεις!

9,5 δισ. ευρώ τρύπα και κόντρα με τον... ΣΥΡΙΖΑ


Πρώτη ανάρτηση 18.50

Χρηματοδοτικό κενό ύψους 5,5 έως 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ διαπιστώνει το ΔΝΤ για την περίοδο 2015-16, στην έκθεσή του για την Ελλάδα, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ζήτημα για τη λήψη νέων μέτρων, που θα πρέπει να αποφασισθούν μέχρι τα μέσα του 2014!

Το ΔΝΤ επιμένει στο ζήτημα του νέου κουρέματος του ελληνικού δημοσίου χρέους, το οποίο είχε προκαλέσει την έντονη αντιπαράθεσή του με τη Γερμανία κατά την τελευταία σύνοδο του Eurogroup τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ επιμένει και στην πρότασή του για απολύσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση επισείει την απειλή για νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όπως και την λύση της επέκτασης της έκτακτης ει��φοράς από το 2014 στο 2016.

Κατά το ΔΝΤ, το χρέος αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 178,5%, από το 157,5% του ΑΕΠ το 2012, αλλά να υποχωρήσει σταδιακά στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση έφτασε στο 6% το 2012 και προβλέπει ότι θα φθάσει στο 4,2% φέτος για να υπάρξει ανάκαμψη κατά 0,6% το 2014, με την ανάπτυξη να φθάνει στο 3,7% το 2016. Παραδέχεται επίσης ότι δεν επαληθεύθηκαν οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις του.
Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι «έπεσε» έξω στις εκτιμήσεις του και τώρα αναμένει η ανάκαμψη την περίοδο 2014-2020 θα είναι 5% βραδύτερη από αυτήν που είχε προβλέψει και αναφέρεται σε σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 20% λόγω της κρίσης. προβλέπει αύξηση της ανεργίας το 2013 στο 26,6%, που θα υποχωρήσει κάτω από το 20% το 2017, για να φτάσει το 2020 θα διαμορφώνεται στο 11,3%.

Αναγνωρίζει πάντως ότι Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στους τομείς της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά ασκεί κριτική στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στους τομείς της καταπ��λέμησης της φοροδιαφυγής, της απελευθέρωσης επαγγελμάτων και των αποκρατικοποιήσεων. Για την φοροδιαφυγή εκτιμά ότι τα αδήλωτα εισοδήματα φτάνουν το 6% του ΑΕΠ (183 δισ. ευρώ) και ζητά να θεσμοθετηθεί ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση.
Δεν διστάζει επίσης να «απειλήσει» την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ότι εάν δεν επιταχυνθούν οι ρυθμοί αποκρατικοποιήσεων μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να αντικατασταθεί από ξένους ειδικούς.
Ζητά ακόμη να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και επισημαίνει ότι μόνο 200 δημόσιοι υπάλληλοι εντάχθηκαν στην εφεδρεία το 2012, αντί για τον στόχο των 15.000 υπαλλήλων.

Προειδοποίηση για τις συνέπειες ανόδου στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ

Εντύπωση προκαλεί επίσης η αρνητική αναφορά στην έκθεση στο ενδεχόμενο να αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει σε πολιτική κρίση, στάση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ.
Από τον τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη σχετική αναφορά ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος σχολίασε και γενικότερα την έκθεση του ΔΝΤ.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας με απροκάλυπτο τρόπο. Δεν έχει μάθει τίποτα από τις αποτυχίες του και την κοινωνική καταστροφή που έχει επιφέρει ανά τον κόσμο. Εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι απόψεις του είναι πιο σημαντικές από τη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση των λαών.

Με την παρέμβασή του αυτή, επιπλέον, το ΔΝΤ δείχνει ότι και το ίδιο δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη για το πρόγραμμα που ακολουθείται στη χώρα μας, αναιρώντας έτσι και τη φιλότιμη επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης για την «αλλαγή κλίματος». Αλήθεια, αν οι καταθέσεις επιστρέφουν, αν οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται, αν η Ελλάδα ετοιμάζεται σιγά σιγά να επιστρέψει στις αγορές, τότε ποιος ο λόγος να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Από τη δική μας πλευρά, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους αξιωματούχους του ΔΝΤ ότι οι φόβοι τους είναι εν μέρει δικαιολογημένοι. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά θα σημάνει το τέλος της μνημονιακής πολιτικής».​​​​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top