Οοοουυυυυυ shit ! θα πληρώσουμε 145.000 ευρώ, γιατί το Δημόσιο ξέχασε να καθαρίσει τα φρεάτια!

Ο Άρειος πάγος δικαίωσε την ασφαλιστική που τα διεκδίκησε

Οοοουυυυυυ shit ! θα πληρώσουμε 145.000 ευρώ, γιατί το Δημόσιο ξέχασε να καθαρίσει τα φρεάτια!

​Με το ποσό των 145.800 ευρώ καλείται να… πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο τον μη καθαρισμό των φρεατίων που είχε ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης τον Ιούλιο του 2002, να πλημμυρίσει η αποθήκη και να καταστραφούν τα εμπορεύματα εταιρείας σιδηρικών ειδών και εργαλείων.

Η αμέλεια των αρμοδίων υπηρεσιών του Δημοσίου, να συντηρήσουν εγκαίρως και να αποκαταστήσουν την αποτελεσματική και κανονική λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου, καθαρίζοντας τα φρεάτια, αποτέλεσε, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, την αιτία, να κατακλύσουν τα νερά της βροχής και οι λάσπες το κατάστημα και το υπόγειο της εταιρείας, όπου φυλάσσονταν τα εμπορεύματα.

Αρχικά, οι ζημιές αυτές καλύφθηκαν από την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία είχε συνάψει συμβόλαιο και για πλημμύρες η εταιρεία σιδηρικών. Μετά το έγγραφο όμως της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το οποίο προέκυπτε ότι μέχρι την ημέρα της νεροποντής που πλημμύρισε το επίμαχο κατάστημα, δεν είχε ανατεθεί σε εργολάβο ο καθαρισμός των φρεατίων στο οικοδομικό τετράγωνο, η ασφαλιστική εταιρεία στράφηκε σε βάρος του Δημοσίου.

Με αγωγή της η ασφαλιστική διεκδίκησε το ποσό της αποζημίωσης (145.800 ευρώ) που είχε καταβάλει στην εταιρεία σιδηρικών, για τις ζημιές που υπέστη, θεωρώντας αποκλειστικά υπεύθυνο για αυτές το Δημόσιο, αφού αυτό έχει την αρμοδιότητα για την ομαλή λειτουργία του δικτύου απορροής των όμβριων υδάτων.

Τις αιτιάσεις αυτές, φαίνεται ότι έκανε δεκτές και ο Άρειος Πάγος δικαιώνοντας τελικά την ασφαλιστική εταιρεία με το σκεπτικό ότι το Δημόσιο δεν είχε προβεί με τα αρμόδια όργανά του σε εκτέλεση εργασιών καθαρισμού και συντήρησης του δικτύου όμβριων υδάτων και των φρεατίων υδ��οσυλλογής επί των οδών που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο, όπου βρίσκονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις της ζημιωθείσας εταιρείας.

Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, υπήρξε «παράλειψη οφειλόμενων ενεργειών των οργάνων του Δημοσίου, τα οποία ήταν επιφορτισμένα και είχαν την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία του επίμαχου δικτύου απορροής των όμβριων υδάτων προς αποτροπή της πλημμύρας και των εξ’ αυτής προκληθεισών καταστροφών στα εμπορεύματα και εργαλεία της ζημιωθείσας εταιρείας».

Παράλληλα, απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του Δημοσίου ότι είχε αρχίσει η συντήρηση των φρεατίων αλλά από…. άλλη περιοχή και όχι από αυτή που έγινε η πλημμύρα του επίμαχου υπογείου. Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν τον ισχυρισμό αυτό, καθώς η πρώτη ανάθεση εργολαβίας για τον καθαρισμό των φρεατίων έγινε μετά την πλημμύρα στο επίμαχο υπόγειο και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2002.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top