Για τις δόσεις της Ελλάδας συνεδριάζει το ΔΝΤ

Θα δημοσιοποιηθεί και η έκθεση του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής

Στις 17.00 απόγευμα της ��ετάρτης (ώρα Ελλάδας) συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με αντικείμενο την έγκριση της εκταμίευσης των δόσεων που υπολείπονται προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Μετά τη συνεδρίαση αναμένεται η δημοσιοποίηση της Εκθεσης του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, η οποία συμπεριλαμβάνει Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA).

To σημείο που ενδιαφέρει την Ελλάδα, εκτός από το θέμα του χρέους, είναι ο προσδιορισμός των μέ��ρων για τη διετία 2015-2016 από την πλευρά του Ταμείου (η Κομισιόν τα τοποθετεί στα 4 δισ. ευρώ), τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να διευκρινιστούν ως το τέλος Μαρτίου 2013.

Αυτό που μένει να φανεί είναι το είδος των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν, αν δηλαδή θα γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα να καλυφθεί το κενό με έσοδα που θα προέλθουν από την καταπολέμηση φοροδιαφυγής, ή αν θα απαιτηθούν νέες περικοπές.

Ενδιαφέρον σημείο είναι και η τοποθέτηση του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το 2015 και μετά. Την Παρασκευή αναμένονται δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης από τα κεντρικά γραφεία του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Ακολουθεί τη Δευτέρα η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται η οριστική έγκριση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από την ευρωπαϊκή πλευρά. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας , ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση, ανέφερε ότι στο Euroworking Group της περασμένης Δευτέρας έγινε θετική αξιολόγηση των προαπαιτούμενων δράσεων, άρα άνοιξε ο δρόμος για τη δόση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top