Νομοσχέδιο για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό

Διατάξεις και για την αναδιοργάνωση του ΕΟΤ


Τη μείωση της γραφειοκρατίας, μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας επιχειρεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που προωθείται από την αρμόδια υπουργό κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Το νομοσχέδιο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και με αυτό θεσπίζονται επίσης διατάξεις για την αναδιοργάνωση του ΕΟΤ.

Συγκεκριμένα για τον ΕΟΤ:

-Μεταφέρεται στο υπουργείο Τουρισμού η Διεύθυνση Μελετών και Επενδύσεων του Οργανισμού και μέρος της Διεύθυνσης Ποιοτικού ελέγχου και εποπτείας της αγοράς (που αφορά σε προτάσεις για ρυθμίσεις).

-Μεταφέρεται από τον ΕΟΤ στο υπουργείο Τουρισμού η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων, η οποία συστήθηκε με το άρθρο 12 του ν.4002/2011 (one stop shop).

- Ανασυγκροτείται στο υπουργείο Τουρισμού η Διεύθυνση Ποιοτικού Ελέγχου και Εποπτείας Αγοράς του ΕΟΤ, με στόχο την καλύτερη εποπτεία και τον έλεγχο των τουριστικών επιχειρήσεων και υποδομών.

- Θεσπίζονται στο υπουργείο Τουρισμού θέσεις Τουριστικών Ακολούθων στις χώρες όπου δεν λειτουργούν Γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ και ρυθμίζονται θέματα στελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας τους.

-Με απόφαση του υπουργού Τουρισμού και σχετική εισήγηση του δ.σ. του ΕΟΤ, μπορεί να αναστέλλεται η λειτουργία των Γραφείων Εξωτερικού του ΕΟΤ. Σημειώνεται ότι μετά την κατάργηση και τη συγχώνευση των υπηρεσιών του ΟΤΕΚ στο υπουργείο Τουρισμού:

- Συστήνεται Διεύθυνση Τουριστικής Εκπαίδευσης, υπαγόμενη στην αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής, Οικονομικής και Διοικητικής Οργάνωσης.

- Συστήνεται Παρατηρητήριο Τουρισμού με στόχο την αξιοποίηση των στοιχείων και των πορισμάτων του «Δορυφόρου Λογαριασμού», τη μελέτη της τουριστικής αγοράς και την έκδοση πορισμάτων για την τουριστική ανάπτυξη.

-Συγκροτείται Διαρκής Συντονιστική Επιτροπή για θέματα Τουρισμού σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων Υπουργείων, υπό την προεδρία του υπουργού Τουρισμού.

- Μετονομάζεται σε Γενική Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής, Οικονομικής και Διοικητικής Οργάνωσης, η Γενική Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής και Οργάνωσης του υπουργείου Τουρισμού.

- Καθορίζονται οι ορισμοί, ρυθμίζονται ζητήματα αναγνώρισης, πιστοποίησης, λειτουργίας εργαστηρίων και οικονομικής εκμετάλλευσης ιαματικών φυσικών πόρων με στόχο την ανάπτυξη του Ιαματικο�� Τουρισμού.

Για την ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, με συγκεκριμένα μέτρα στο νομοσχέδιο, επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων:

-Βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο και ορίζονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας Οργανωμένων Υποδοχέων Τουριστικών Δραστηριοτήτων.

ιευρύνεται το πεδίο των εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής με την ένταξη και την εγκαταστάσεων ειδικών μορφών τουρισμού (π.χ. κέντρα ιαματικής θεραπείας- θερμαλισμού, αναζωογόνησης, ευεξίας, αισθητικής, καταδυτικού τουρισμού, εγκαταστάσεις ανάδειξης περιβαλλοντικών, ιστορικών, θρησκευτικών ή πολιτιστικών στοιχείων κ.α.)., εφόσον ενσωματώνονται λειτουργικά στο τουριστικό κατάλυμα. Προβλέπεται, επιπλέον, η χρονομεριστική μίσθωση και υπάρχουν προβλέψεις και για καταλύματα με γκολφ.

-Εισάγεται ένα νέο τουριστικό προϊόν, και δίδεται η δυνατότητα λειτουργίας Ξενοδοχείων Συνιδιοκτησίας (condo hotels), τα οποία ��πορούν να λειτουργούν με μακροχρόνιες εκμισθώσεις.

-Δίδεται η δυνατότητα εκμίσθωσης και τουριστικών επαύλεων μέχρι τρεις μήνες ανά έτος.

- Καθορίζονται οι όροι δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων εντός οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.

-Προσδιορίζονται τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα σε συνδυασμό με ειδικές τουριστικές υποδομές.

-Καθορίζονται οι ζώνες ανάπλασης και οι γενικές χρήσεις γης καθώς και οι γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης για την ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου Αττικής με τη δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου διεθνούς εμβέλειας.

- Δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης των επιτρεπόμενων χρήσεων σε περιοχές του διατάγματος για την παραλιακή ζώνη της Αττικής.

- Επιλύονται θέματα οριοθέτησης των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας και δίνεται προθεσμία 2 ετών για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας.

-Συστήνεται Γενικό Μητρώο και Υπηρεσία Μιας Στάσης στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top