Ερχεται η επόμενη δόση των 9,2 δις ευρώ και τα 3,3 δις απο το ΔΝΤ!!!

Ξεκινούν και οι συμψηφισμοί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου!

Ερχεται η επόμενη δόση των 9,2 δις ευρώ και τα 3,3 δις απο το ΔΝΤ!!!

​Χωρίς εμπόδια φαίνεται να βαδίζει το οικονομικό επιτελείο προς την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ στις 21 Ιανουαρίου από το συμβούλιο Eurogroup, ενώ ανέφελο φαίνεται και το τοπίο και όσον αφορά την έγκριση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που τίθεται στο τραπέζι της αυριανής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στην Ουάσινγκτον.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών θεώρησαν ικανοποιητικά τα βήματα που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση και έτσι δεν φαίνεται να εγείρεται ζήτημα μη έγκρισης της δόσης την ερχόμενη Δευτέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 9,2 δισ. ευρώ που φαίνεται να βρίσκονται καθοδόν, τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν σε κάλυψη α��αγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ σε κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού, μέρος των οποίων θα διατεθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα, αξίζει να σημειωθεί ότι με διάταξη που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρά σε συμψηφισμό οφειλών πριν αποπληρώσει τα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. "Κατά την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους, παρακρατούνται κατά προτεραιότητα οι βεβαιωμένες υπέρ του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων οφειλές των τρίτων", αναφέρεται στη συγκεκριμένη διάταξη, που αναμένεται να περιορίσει κατά πολύ το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των 9,4 δισ. ευρώ (με βάση τα στοιχεία στο τέλος Οκτωβρίου) που έχουν μπει σε σειρά προτεραιότητας για εξόφληση.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top