Διαβάστε στο star.gr: Όλα όσα αλλάζουν στη φορολογία

Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η συζήτηση – Τι θα γίνει με αποδείξεις, αφορολόγητο

Ξεκινά σήμερα, Τρίτη, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του φορολογικού νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφισθεί έως τις 11 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Ενδεχομένως, εντός της ημέρας να κατατεθεί και τροπολογία στο νομοσχέδιο που θα προβλέπει το τι ακριβώς θα ισχύσει με τις αποδείξεις.

Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καθιερώνονται δύο διαφορετικές κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, μία για μισθωτούς και συνταξιούχους και μία για ελεύθερους επαγγελματίες.

Στην κλίμακα των μισθωτών, το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και στη θέση του καθιερώνεται σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, την οποία κερδίζουν στο σύνολό της όσοι έχουν εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Η νέα κλίμακα καθιερώνει συντελεστές:

22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.

32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ (κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ).

42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα έως 21.000 ευρώ δικαιούνται σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ.

Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος και μηδενίζεται για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Όσοι έχουν εισόδημα που υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ χάνουν το αφορολόγητο. Από την άλλη, για όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ το αφορολόγητο πρακτικά διευρύνεται από τα 5.000 ευρώ σήμερα στα 9.500 ευρώ.

Η εφαρμογή της νέας κλίμακας για μισθωτούς - συνταξιούχους φέρνει ελαφρύνσεις για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και επιβαρύνσεις σε υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Για παράδειγμα, μισθωτός χωρίς παιδιά με εισόδημα 10.000 ευρώ ο οποίος οφείλει σήμερα φόρο 500 ευρώ, με τις αλλαγές θα κληθεί να πληρώσει 400 ευρώ λιγότερα (ο φόρος περιορίζεται σε 100 ευρώ), για εισόδημα 15.000 ευρώ το όφελος περιορίζεται σε 40 ευρώ, ενώ για εισόδημα 40.000 ευρώ μηδενίζεται.

Φοροαπαλλαγές: Ποιές καταργούνται, ποιές παραμένουν σε ισχύ

Τις όποιες ελαφρύνσεις προκύπτουν για φορολογούμενους με μικρά και μεσαία εισοδήματα έρχεται να περιορίσει δραστικά και σε ορισμένες περιπτώσεις να εξαλείψει πλήρως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων, οδηγώντας σε σημαντικές επιβαρύνσεις. Παραμένουνκ, ωστόσο, σε ισχύ οι φοροαπαλλαγές που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια, διατροφή μεταξύ συζύγων και δωρεές σε Δημόσιο και κοινωφελή ιδρύματα. Η επίδραση της κατάργησης των φοροαπαλλαγών είναι καταλυτική για τον φόρο που προκύπτει.

Τι θα γίνει με τα επιδόματα τέκνων

Οι οικογένειες με παιδιά χάνουν από το 2013 το πρόσθετο αφορολόγητο που δικαιούνται μέχρι σήμερα, 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο. Πρακτικά, η εξέλιξη αυτή φορτώνει με έξτρα φόρους όλες τις οικογένειες.

Τις επιβαρύνσεις έρχονται να αντισταθμίσουν μέχρι ενός εισοδηματικού ορίου, δύο επιδόματα που καθιερώνονται: το μηνιαίο επίδομα τέκνων το οποίο ανέρχεται σε 40 ευρώ για κάθε παιδί, από το πρώτο παιδί με εισοδηματικά κριτήρια και το ετήσιο πολυτεκνικό επίδομα 500 ευρώ που δικαιούνται για κάθε παιδί όσοι έχουν από τρία τέκνα και πάνω.

Οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα έως 9.000 ευρώ δικαιούται το σύνολο του επιδόματος τέκνων, για εισόδημα από 9.000 έως 18.000 ευρώ το επίδομα περιορίζεται κατά ένα τρίτο και για εισόδημα άνω των 27.000 ευρώ χορηγείται μόνο το ένα τρίτο του επιδόματος. Τα όρια αυτά αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Το πολυτεκνικό επίδομα των 500 ευρώ δικαιούνται οικογένειες με εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Ο συνδυασμός αλλαγών στην κλίμακα κατάργησης έξτρα αφορολογήτου και χορήγησης επιδομάτων οδηγεί σε επιβαρύνσεις οικογένειες με ένα παιδί και εισόδημα άνω των 23.000 ευρώ, με δύο παιδιά και εισόδημα από 22.000 ευρώ και πλέον και οικογένειες με τρία παιδιά και εισόδημα άνω των 21.000 ευρώ. Κερδισμένες είναι οι οικογένειες με παιδιά και σχετικά χαμηλά εισοδήματα.

Οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα 12.000 ευρώ θα έχει «κέρδος» 280 ευρώ, οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 360 ευρώ και οικογένεια μισθωτών με εισόδημα 20.000 ευρώ και τρία παιδιά θα έχει ετήσιο όφελος 296 ευρώ.

Τι μέλλει γενέσθαι με τις αποδείξεις

Σήμερα αναμένεται να δοθούν και διευκρινίσεις για το τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις το 2013 ενδεχομένως με προσθήκη στο κείμενο του σχεδίου νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες το πέναλτι για τις λειψές αποδείξεις θα ανέρχεται πλέον στο 22%.

Αναλυτικότερα, οι φορολογούμενοι θα εξακολουθούν να ζητούν και να συλλέγουν αποδείξεις, η συνολική αξία των οποίων θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος τους (πραγματικού ή τεκμαρτού), για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, που προβλέπεται με τη νέα φορολογική κλίμακα.

Ωστόσο, όσοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα έχουν πέναλτι φόρου, το οποίο θα ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες στο 22%. Το ίδια θα ισχύσει και για όσους έχουν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ.

Το πέναλτι θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων, που θα έχουν μαζέψει, και της αξίας των αποδείξεων, που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετησίου δηλωθέντος ή ετησίου τεκμαρτού εισοδήματος.
​​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top