Πρόβλημα για τη κυβερνητική συνοχή ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Τι ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για επιστροφή φόρου και επίδομα

Πρόβλημα για τη κυβερνητική συνοχή ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης
Προβληματίζει και δημιουργεί κλυδωνισμούς στη κυβερνητική συνοχή ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο καθένας από την πλευρά του, ζητούν αλλαγή του σημερινού συστήματος. Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να απαντά ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και επικαλείται -προς το παρόν- την πορεία των εσόδων που είναι, λέει, ικανοποιητική.

Στο δίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος οι εισπράξεις ανήλθαν στα 752 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι τα έσοδα είχαν φτάσει τα 761 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, τον Οκτώβριο του 2012 εισπράχθηκαν 399 εκατ. ευρώ, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 είχε εισπραχθεί ποσό 372 εκατ. ευρώ.

Το Νοέμβριο του 2012 τα έσοδα ανήλθαν σε 353 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο μήνα του 2011 το κράτος είχε εισπράξει 389 εκατ. ευρώ.

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα είναι περίπου τα ίδια για τους δύο μήνες, στη πράξη υπάρχουν δύο καθοριστικά στοιχεία.

Το ένα είναι ότι μόνο 2 στους 10 καταναλωτές αγόρασαν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ πολλοί είναι αυτοί που προμηθεύονται πλέον μικρές ποσότητες των 100-200 λίτρων ακόμη και με το μπιτόνι.

Το δεύτερο είναι ότι τα έσοδα είναι σχεδόν ίδια γιατί η αλματώδης αύξηση του ΕΦΚ έχει καλύψει τη μείωση στις παραγγελίες.

Υπάρχει και ένα ποσοστό των προνοητικών που είχαν "φουλάρει" από πέρσι, πριν από την αναμενόμενη από τότε αύξηση της τιμής.

Ωστόσο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, έχουν τις δικές τους προτάσεις.

Την αυτόματη και πλήρη επιστροφή του πρόσθετου φόρου που προκύπτει από την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι το νυν σύστημα απέτυχε, οι ρύποι αυξάνονται και μειώνεται η κατανάλωση.

Δέσμη επτά μέτρων για την επίλυση του ζητήματος της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, αλλά και τη διεύρυνση των κατηγοριών δικαιούχων επιδότησης της τιμής του πετρελαίου προτείνει η ΔΗΜΑΡ. Μεταξύ άλλων ζητά :

- Να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων επιδότησης της τιμής του πετρελαίου.

- Να υπάρξει χρηματική ενίσχυση ως επίδομα θέρμανσης προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα έως 20% πάνω από το όριο της φτώχειας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top