Αναθεωρούνται στο 1/3 τα έσοδα από τις καταθέσεις του εξωτερικού

Στα 2 δισ. ευρώ ο αρχικός στόχος, στα 680 εκ. ευρώ ο νέος

Αναθεωρούνται στο 1/3 τα έσοδα από τις καταθέσεις του εξωτερικού
Στην αποστολή ειδοποιητηρίων σε 25.500 φορολογούμενους με τραπεζικά εμβάσματα την περίοδο 2009-2011, στους οποίους εντοπίσθηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματός τους και των καταθέσεών τους στο εξωτερικό, έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου τοποθετούσαν στα 2 δισ. ευρώ τα δυνητικά έσοδα από τη φορολόγηση 54.000 Ελλήνων, που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό την παρελθούσα τριετία, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου διευκρινίζει πως ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά φιλόδοξος.

Με τα ραβασάκια καλούνταν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να πληρώσουν επί των εισοδημάτων που απέκρυψαν φόρο 45%. Μέχρι χθες, από τους 25.500 φορολογούμενους, λιγότεροι από 1.000 είχαν μπει στην ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η ΓΓΠΣ για να δηλώσουν πρόσθετα εισοδήματα και μόλις 250 είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις.

Εκτιμάται ότι τελικά οι περισσότεροι από τους 25.500 θα μπορέσουν να «δικαιολογήσουν» τις καταθέσεις τους χωρίς να απειληθούν με έξτρα φόρο.

Το υπουργείο δεν θα είχε, εξάλλου, τη δυνατότητα να ασχοληθεί μεμονωμένα με τον έλεγχο 25.500 περιπτώσεων, τονίζει χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος, το οποίο σημειώνει πως - από το σύνολο των 25.500 περιπτώσεων - το 55% παρουσιάζει διαφορά μεταξύ των εμβασμάτων και εισοδημάτων άνω των 6.8 δισ. ευρώ.

Κατά κάποιους, εφικτή θα ήταν η είσπραξη μόλις του 10% του εν λόγω ποσού, ήτοι 680 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσει - στην καλύτερη περίπτωση - μόλις το ένα τρίτο του προϋπολογισθέντος ποσού.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top