Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσω “υπηρεσιών κοινής ωφέλειας”;

Φθηναίνει το νερό παρά τα τεράστια φέσια του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ

Λίγο πριν ανακοινωθούν οι αυξήσεις στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια της χαμηλής τάσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΗ να ζητά και έμμεσες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος μέσω υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη απόφαση από τη ΡΑΕ και την πολιτική ηγεσία.

Ως συνέπεια των αλλαγών εφόσον γίνουν δεκτές, ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο θα καταβάλλει πλέον 15,7 ευρώ, έναντι 11,77 ευρώ που πλήρωνε έως σήμερα.

Σε περίπτωση που η κατανά��ωση υπερβεί τις 2.000 κιλοβατώρες, το κόστος θα ανέρχεται στα 39,87 ευρώ ανά τετράμηνο.

Από την επίμαχη ρύθμιση θα εξαιρεθούν πολύτεκνοι και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα, η ΔΕΗ με επιστολές της προς τις επιχειρήσεις- πελάτες της που προμηθεύονται ηλεκτρισμό στη μεσαία τάση τους ενημερώνει πως από την 1η Ιανουαρίου τα τιμολόγια επιβαρύνονται με το κόστος των ρύπων, τα 6,24 ευρώ ανά Mwh που έχει προϋπολογίσει η ίδια ως μέσο όρο τιμών για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα/Mwh για το 2013. Ανάλογη ενημέρωση, μέσω ανακοίνωσης είχε γίνει και πριν από τις γιορτές στις μεγάλες βιομηχανίες στην υψηλή τάση!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι οι αυξήσεις αυτές να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερες, μεταξύ 10 - 11% , χωρίς να αποκλείεται ο τελικός αριθμός να είναι μονοψήφιος! Οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1/1/2013 και αναμένεται να εφαρμοστούν σε τρεις δόσεις. Αυτ�� όλα μέχρι τον Ιούνιο, γιατί από 1η Ιουλίου που τα τιμολόγια χαμηλής τάσης απελευθερώνονται, είναι πολύ πιθανό η ΔΕΗ να ζητήσει και νέες αυξήσεις, αφού αυτή είναι η τελευταία φορά που αποφασίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας για τα τιμολόγια.

Εν τω μεταξύ από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική απόφαση της ΡΑΕ για την αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), το οποίο επίσης βαρύνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Πληροφορίες τοποθετούν την αύξηση αυτή κοντά στο 3%.

Υπενθυμίζουμε πως στο τέλος του περασμένου χρόνου η ΡΑΕ ανακοίνωσε μείωση κατά 7% των χρεώσεων για τα δίκτυα, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% της συνολικής χρέωσης του λογαριασμού ρεύματος.

Αυξήσεις η ΔΕΗ, μειώσεις η ΕΥΔΑΠ!

Μειώσεις στα τιμολόγια του νερού, προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Στέλιος Σταυρίδης.

Ο κ. Σταυρίδης υποστήριξε ότι θα έρθουν μειώσεις στα τιμολόγια του νερού, μέσω του εξορθολογισμού κάποιων χρεώσεων, στους λογαριασμούς.

Ο κ. Σταυρίδης αναφέρθηκε επίσης και στα υπέρογκα χρέη του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, επεσήμανε πως το παλιό χρέος των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ ήταν 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τώρα το χρέος φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Τα «φέσια» του Δημοσίου αγγίζουν τα 53 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ιδιώτες χρωστούν 17 εκατομμύρια ευρώ!!!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top