Βάλτε σε μια σειρά τα οικονομικά σας το νέο έτος: Ο χρυσός κανόνας «50-30-20»

Νέα χρονιά, νέες συνήθειες: Δείτε πως θα οργανώσετε το πορτοφόλι σας!

Βάλτε σε μια σειρά τα οικονομικά σας το νέο έτος: Ο χρυσός κανόνας «50-30-20»
«Πόσα πρέπει να ξοδεύω;». Αυτή είναι η διαχρονική ερώτηση που βασανίζει τον καθένα μας καθώς -ειδικά εν μέσω κρίσης και μειωμένων εισοδημάτων- αναζητούμε τη «χρυσή συνταγή» για να μοιράσουμε τα έσοδα σε διάφορες κατηγορίες όπως διατροφή, μετακίνηση, είδη πρώτης ανάγκης, έξοδα σπιτιού κλπ.

«Χρυσή συνταγή» που λύνει όλα τα θέματα δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως ένας χρυσός κανόνας, ο περίφημος κανόνας «50-30-20» που είναι μια εξαιρετική αρχή για να τακτοποιήσετε τα οικονομικά σας!

Το πρώτο και απολύτως απαραίτητο βήμα είναι να υπολογίσετε τα έσοδά σας μετά τις φορολογικές υποχρεώσεις. Με τόσα χαράτσια, έκτακτες εισφορές, κλπ. το μηνιαίο εισόδημα καταλήγει να είναι αρκετά μικρότερο από αυτό που φαίνεται στα χαρτιά. Οπότε, υπολογίστε το ετήσιο εισόδημα, τις υποχρεώσεις στην εφορία, και δείτε τι σας περισσεύει. Σε αυτό το ποσό έρχεται να εφαρμοστεί ο περίφημος κανόνας «50-30-20» που προτείνουν οι οικονομολόγοι.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Περιορίστε τις «εκ των ων ουκ άνευ» ανάγκες στο 50% του εισοδήματος σας

Οι πρώτες ανάγκες περιλαμβάνουν όλα τα βασικά έξοδα που χρειάζεται κανείς για να «βγάλει» το μήνα: ενοίκια για το σπίτι, είδη πρώτης ανάγκης, μετακίνηση, ασφάλιση, δίδακτρα, διατροφή, λογαριασμοί κλπ. Για να έχετε μια καλύτερη ιδέα του τι εννοούμε πρώτες ανάγκες, σκεφθείτε το εξής: εάν μπορείτε να αναβάλλετε κάποια εξ αυτών για μερικούς μήνες, τότε δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αυτή η κατηγορία εξόδων, λοιπόν, πρέπει να απορροφά το 50% του εισοδήματός σας.

Οι επιθυμίες σας πρέπει (ή μπορούν) να καταναλώνουν το 30% του εισοδήματος

Διακοπές, δώρα, διασκέδαση, ένδυση, σινεμά, θέατρο. Αυτές είναι οι ανάγκες της δεύτερης κατηγορίας που επιτρέπεται να απορροφά το 30% του εισοδήματος. Το ποσοστό αυτό είναι ικανό για να μην αναγκαστείτε να ξεχάσετε και την κοινωνική σας ζωή αλλά και ούτε να καταλήξετε να αναθεματίζετε εκείνο το ταξίδι στο Ντουμπάι που σας άφησε χωρίς ευρώ στην τσέπη! Ειδικότερα, μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην ένδυση και γενικότερα στα ψώνια, ειδικά σε περιόδους όπως οι εκπτώσεις, που υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγετε από τον προϋπολογισμό. Οι μικρές (και μόνον οι μικρές) «παρασπονδίες» επιτρέπονται μόνο κατ’ εξαίρεση.

Αποταμίευση ή αποπληρωμή χρεών με το τελευταίο 20% του εισοδήματος

Αποταμίευση, φυσικά, κάνει όποιος δεν έχει χρέη. Και, δυστυχώς στην Ελλάδα της κρίσης αρκετά είναι τα νοικοκυριά που έχουν χρέη (μικρότερα ή μεγαλύτερα), οπότε το 20% του υπόλοιπου του εισοδήματός σας θα πρέπει να κατευθύνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτός αν έχετε συνάψει κάποια ειδική συμφωνία με την τράπεζα και το ποσοστό σας είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο. Αν τώρα είστε από τους τυχερούς που δεν έχουν χρέη, μπορείτε να διαθέσετε αυτό το 20% για αποταμίευση. Θα το βρείτε μπροστά σας.
​​
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top