Πρωτοχρονιά και… σφίγγει το λουρί: Σε ισχύ από σήμερα το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ

Τι σημαίνει η εφαρμογή του συμφώνου και ποιες χώρες δεν το υπέγραψαν

Πρωτοχρονιά και… σφίγγει το λουρί: Σε ισχύ από σήμερα το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ
Πολύ πιο αυστηρά κριτήρια καλούνται να εφαρμόσουν από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2013 οι τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και όλες οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και μαζί με αυτό καλωσορίζονται οι νέοι κανόνες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Το λεγόμενο Δημοσιονομικό Σύμφωνο είχε επικυρωθεί από τις 16 εκ των 25 χωρών-μελών της ΕΕ που το αποδέχθηκαν, ενώ σύντομα εκτιμάται ότι θα επικυρωθεί και από τις υπόλοιπες 9. Τσεχία και Βρετανία, πάντως, αρνήθηκαν να το υιοθετήσουν και δεν το υπέγραψαν. Η ΕΕ προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος, ισχυριζόμενη ότι δεν συμμετέχουν στο ευρώ και έτσι δε θα «μπλοκάρουν» τις όποιες προσπάθειες ενίσχυσης του κοινού νομίσματος.

Όπως προβλέπει το Σύμφωνο, μόνο οι χώρες που το έχουν επικυρώσει θα μπορούν να ζητήσουν κεφάλαια από το μόνιμο ταμείο διάσωσης της ΕΕ. τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ),

Ωστόσο, για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να ενσωματώσουν τον «χρυσό κανόνα», τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, στα Συντάγματά τους.

Παράλληλα, το Σύμφωνο προβλέπει αυτόματους διορθωτικούς μηχανισμούς, με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για τους στόχους που… εκτροχιάζονται αλλά και κυρώσεις για χώρες με έλλειμμα που υπερβαίνει το 3% του ΑΕ��.
Εξαίρεση για το τελευταίο μπορεί να υπάρξει μόνο αν το συμφωνήσει μια πλειοψηφία κρατών-μελών.

Τέλος, σύμφωνα με το Σύμφωνο, οι χώρες των οποίων το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το όριο του 60% που έχει θέσει η ΕΕ, καλούνται να το μειώνουν κατά 5% ανά έτος.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top