Για όλους Χριστούγεννα, για το υπουργείο Οικονομικών… ΑΝΑΣΤΑΣΗ! Μειώθηκε σημαντικά το έλλειμμα!

Σταϊκουρας: Είναι αρκετά αυτά που πρέπει να κάνουμε ακόμη

​Σημαντικά χαμηλότερο έναντι των στόχων που είχαν τεθεί για το 2012 ήταν το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Πιο συγκε��ριμένα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 12.852 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου των 15.045 εκατ. ευρώ το εντεκάμηνο Ιαν-Νοεμβρίου.

Αντίστοιχα το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε 1.419 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου ύψους 3.594 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός πως μπήκαν 38 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα αναμενόμενα στα κρατικά ταμεία, αλλά στην πορεία των δαπανών.

Η συγκράτηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 1,2 δισ ευρώ και των πρωτογενών δαπανών κατά 932 εκατ. ευρώ ήταν οι δύο βασικοί λόγοι για την υπερκάλυψη του στόχου του ελλείμματος.

Παρά την καλή εικόνα του προϋπολογισμού, η χρη��ατοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο. Ένα μήνα πριν τελειώσει ο χρόνος, τα Ταμεία είχαν ήδη εκταμιεύσει το 100% της ετήσιας πίστωσής τους ο ΟΓΑ, το ΙΚΑ (100,6%), ο ΕΟΠΥΥ, και ο ΟΑΕΕ, ενώ το ΤΑΠ-ΟΤΕ είχε αντλήσει το 99,9% και το ΝΑΤ το 98,6%. Για αυτό το λόγο, το οικονομικό επιτελείο θα κατευθύνει πόρους από άλλους κωδικούς για να καλύψει τις ανάγκες των ταμείων τον τελευταίο μήνα.

Όσον αφορά την ικανοποιητική πορεία των εσόδων αυτή αποδίδεται στην καλύτερη επίδοση έναντι των επικαιροποιημένων στόχων:

1. στο φόρο εισοδήματος (κατά 280 εκατ. ευρώ),

2. στους λοιπούς άμεσους φόρους, ιδίως δε της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (κατά 115 εκατ. ευρώ),

3. στους φόρους στην περιουσία (κατά 93 εκατ. ευρώ),

4. στους φόρους ασφαλίστρων (κατά 63 εκατ. ευρώ),

5. στα μη φορολογικά έσοδα (κατά 76 εκατ. ευρώ),

6. στις μειωμένες επιστροφές φόρων κατά 158 εκατ. ευρώ.

Σταϊκουρας: Έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά

Σχολιάζοντας την πορεία του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, ανέφερε πως «παρά την ικανοποιητική αυτή εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καλύτερη από τις προβλέψεις, είναι αρκετά αυτά που πρέπει να κάνουμε ακόμη» και συμπλήρωσε ότι «σε συνθήκες σταθεροποίησης της δημόσιας οικονομίας και βελτίωσης του «κλίματος» στο εξωτερικ�� και το εσωτερικό, έχει αρχίσει η σύζευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και της επανεκκίνησης της οικονομίας».

Βίντεο mega

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top