Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών

Υποχώρησε η Λευκωσία, υπό την απειλή για «μπλοκάρισμα» του Μνημονίου

Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών
Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με τη ρήτρα που επιθυμούσε να ενταχθεί στο Μνημόνιο, σύμφωνα με την οποία το δημόσιο χρέος που θα προκληθεί από το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών θα μεταφερθεί μελλοντικά από τους Κύπριους φορολογούμενους στα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Λευκωσία δέχθηκε, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, παραινέσεις από τις Βρυξέλλες προκειμένου «να κάνει πίσω» και να αποδεχθεί την απάλειψη της ρήτρας για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών με αναδρομική ισχύ.

Ευρωπαίος επίσημος διεμήνυσε προς την κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα, ότι μια τέτοια ρήτρα θα απορριφθεί άμεσα από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, χώρες, οι οποίες από τον περασμένο Σεπτέμβριο προειδοποίησαν τις Βρυξέλλες, διά κοινής επιστολής, ότι δεν θα δεχθούν την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με αναδρομική ισχύ, αλλά μόνο για προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον, αφού τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, κάτι που υπολογίζεται τον Μάρτιο του 2014.

Ο Ευρωπαίος επίσημος προειδοποίησε τη Λευκωσία ότι ενδεχόμενη εμμονή της στην προσπάθεια απευθείας ανακεφαλαιοποίησης κυπριακών τραπεζών, με αναδρομική ισχύ, θα έχει ως αποτέλεσμα το κυπριακό Μνημόνιο να «μπλοκαριστεί» στα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας, αλλά και της Ολλανδίας.

Υπό αυστηρές προϋποθέσεις και συγκεκριμένες συγκυρίες μπορεί να ελπίζει η Λευκωσία σε εξασφάλιση της προοπτικής ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών από τον ΕSM, και με ορίζοντα το 2014. Μέχρι τότε, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το φορτίο της ανακεφαλαιοποίησης θα περάσει στο δημόσιο χρέος και κατ’ επέκταση στους ώμους του Κύπριου φορολογούμενου.

Έγκυρη κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες επεσήμανε στον «Φ» ότι η προοπτική αυτή μπορεί να ανοίξει υπό δύο προϋποθέσεις:

● η Κύπρος θα είναι «καλός μαθητής»
● ανάλογα με το ευρωπαϊκό περιβάλλον και ειδικότερα τη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top