Κατηγορηματικά αντίθετος ο Χριστόφιας στο «κούρεμα» κυπριακών ομολόγων

Ύστερα από τις φήμες και την υποβάθμιση από Standard and Poor's

Κατηγορηματικά αντίθετος ο Χριστόφιας στο «κούρεμα» κυπριακών ομολόγων

Πρώτη δημοσίευση: 21/12/12, 23:35

Απορρίπτει το ενδεχόμενο "κουρέματος", ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας παρά τα σχετικά σενάρια σε γερμανικές εφημερίδες , τα οποία εμφανίζονται σαν απαίτηση του ΔΝΤ ώστε να γίνει βιώσιμο το χρέος της Λευκωσίας. Τις φήμες τροφοδότησε και το γεγονός ότι ο οίκος Standard and Poor's υποβάθμισε στην κατηγορία “σκουπίδια” την κυπριακή οικονομία.


"Για να γίνει κούρεμα, χρειάζεται συγκατάθεση και των 27. Εντάξει; Η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχτεί τέτοιο πράγμα", δήλωσε ο κ. Χριστόφιας. Για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε και στις ευθύνες συγκεκριμένων τραπεζών στην διόγκωση του χρέους.

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε επίσης προφανώς ενοχλημένος : "Αντιμετωπιζόμαστε από τον πλούσιο Βορρά της Ένωσης, με αλαζονεία θα έλεγα και με ειρωνεία, ότι τάχα εμείς καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια ότι περιμένουμε από τους πολιτικούς του Βορρά να μας θρέψουν. Αυτό είναι η μεγαλύτερη συκοφαντία και η μεγαλύτερη προσβολή...και για τους Κύπριους μεγάλη πρόκληση..."

Αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γιούνκερ, ανέφερε ότι ένα "κούρεμα" του κυπριακού χρέους θα διακύβευε την αξιοπιστία της ευρωζώνης, ενώ ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι θα πρέπει "να διερευνηθούν όλες οι επιλογές".

Το ζήτημα του κυπριακού μνημονίου θα απασχολήσει και την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Κύπρο στις 11 Ιανουαρίου.

Στη σημερινή συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν απέκλεισε βοήθεια της Μόσχας στη Λευκωσία εφόσον προηγηθεί μια συμφωνία στο εσωτερικό της Ε.Ε. για την Κύπρο."Εάν επιτευχθεί συμφωνία, καταρχήν δεν αποκλείουμε να εμπλακούμε για να βοηθήσουμε για τη σταθεροποίηση της κατάσταση στην Κύπρο", δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top