Με κλάματα και όχι κάλαντα θα γιορτάσουμε τα φώτα! Αυξήσεις 13% στο ρεύμα εισηγείται η ΡΑΕ

Εν αναμονή της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος

Τη φετινή παραμονή Πρωτοχρονιάς εκτός από τα δώρα λιτότητας και τη φάτνη, θα βρούμε και τις αυξήσεις στο ρεύμα, καθώς όπως φαίνεται από τις συσκέψεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αλλά και τις εισηγήσεις της ΔΕΗ δεν πρόκειται να τις γλιτώσουμε!!!

Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το 2013, μεσοσταθμικές αυξήσεις 13% στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις, θα προσεγγίζουν ενδεχομένως και το 20% για τιμολόγια της ΔΕΗ που διαμορφώνονται σήμερα κάτω του κόστους, στα οποία περιλαμβάνονται και αρκετές κατηγορίες οικιακών.

Ανατιμήσεις κυρίως για τις χαμηλές καταναλώσεις προκύπτουν και από τη σταδιακή κατάργηση των κλιμακίων με βάση τα οποία τιμολογείται η ενέργεια. Τα κλιμάκια που ισχύουν σήμερα είναι 0-800 κιλοβατώρες, 801-1000, 1001-2000 και άνω των 2000 kwh τα οποία σύμφωνα με τις προτάσεις τόσο της ΡΑΕ όσο και της ΔΕΗ σταδιακά θα καταργηθούν, προκειμένου να υπάρχει μία τιμή ανά κιλοβατώρα για όλες τις καταναλώσεις (ανεξαρτήτως ύψους) στη χαμηλή τάση και άλλη μία για τη νυχτερινή κατανάλωση.

Και επειδή η λέξη δόση είναι της μόδας… έτσι και οι αυξήσεις στο ρεύμα προβλέπεται να γίνουν σε 3 δόσεις: Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο οπότε τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται πλήρως (με εξαίρεση εκείνα που θα ισχύουν για τους ευάλωτους καταναλωτές) και θα ελέγχονται απολογιστικά για υπερβολικό κέρδος ή τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά της επιχείρησης.

Μένει να δούμε τι θα αποφασίσει τώρα το ΥΠΕΚΑ, πηγές του οποίου αναφέρουν ότι οι αποφάσεις δεν αναμένονται πριν τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και αφού κοινοποιηθεί επίσημα η εισήγηση της ΡΑΕ.​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top